Gå direkt till sidans huvudinnehåll

IMY: Sluta använd Google Analytics

Google Analytics logotyp

Efter NOYB:s klagomål har IMY, efter snart tre års granskning, kommit fram till att Google Analytics inte funkar med GDPR och delar ut sanktionsavgifter till två företag. Tele2 och CDON.

Ett av de mest lästa inläggen här på Webperf på senare år har varit Integritetsskydds­myndighetens frågor till de som använder Google Analytics från november 2020. Säkert med skräckblandat intresse när Schrems 2-domen från någon månad innan följdes av att NOYB (None of Your Business), en grupp med Max Schrems själv i spetsen, anmälde ett gäng företag över hela Europa och några även i Sverige.

Det är värt att notera att bland de tusentals svenska webbplatser som Webperf undersöker varje månad hade 53% av dem antingen Google Analytics eller Google Tag Manager i juni. Det kanske kommer minska lite snabbare framöver.

CDON, Coop, Dagens Industri och Tele2 är de svenska företag som granskats

Så vad kom IMY (före detta Datainspektionen) fram till nu 2023? Jo att:

”IMY anser i sina granskningar att de uppgifter som överförs till USA via Googles statistikverktyg är personuppgifter eftersom uppgifterna kan sammankopplas med övriga unika uppgifter som överförs. Myndigheten anser även att de tekniska skyddsåtgärder som bolagen har vidtagit inte är tillräckliga för att säkerställa en skyddsnivå som i huvudsak motsvarar den som garanteras inom EU/EES.”

Bolag måste sluta använda Google Analytics (IMY, 3:e juli 2023)

Juristen Sandra Arvidsson har lett granskningarna och konstaterar att:

”– De här besluten har bäring inte bara på de här fyra bolagen utan kan ge vägledning även för andra organisationer som använder Google Analytics.”

Tele2 och CDON får betala böter för sitt användande av Google Analytics

IMY har kommit fram till de sanktionsavgifter som Tele2 och CDON ska betala. Det hänger ihop med hur stora skyddsåtgärder de vidtagit. Alltså en form av proaktivitet i sitt dataskyddsarbete.

Tele2 får betala 12 miljoner kronor och 300 000 kronor för CDON.

Ladda ner IMY:s beslut mot CDON, Coop, Dagens Industri och Tele2:

Mer om lagligheten att använda Google Analytics