Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Loopia skrotar statistiktjänst – hänvisar till Google Analytics

Loopia har nu meddelat oss kunder att de tagit ett "affärsmässigt beslut" och tänker inte längre erbjuda statistiktjänsten de haft i minst tio år på sitt webbhotell. Se brevet här intill.

Loopia meddelar att de lägger ner AWStats, hänvisar till Google AnalyticsDet är väntat och helt fel i tiden - samtidigt. Google Analytics fyller 10 år 2015, samtidigt som personlig integritet blir en allt mer viktig fråga.Anledningen till att det är väntat kanske känns smått uppenbar, ytterst få använder något annat än Google Analytics idag. Drygt 80 % av landets kommuner enligt min egen mätning, och jag tror att vi på min arbetsplats är ett ovanligt undantag som aktivt tar bort Google Analytics från våra sajter i den takt vi hinner.

Loopias statistiktjänst AWStats = öppen källkod, insamlad data semi-skyddad

Om jag minns rätt så har Loopia erbjudit sina kunder AWStats minst 12-13 år. Hann själv köra det hos dem något år innan jag 2005 började med Google Analytics på festivalinfo.se och då jämka ihop AWStats, mitt egna statistiksystem och räkna för att kunna jämföra bakåt med det Google Analytics fångade upp.

Poängen med den typ av webbstatistik som AWStats erbjuder är att man inte bidrar till informationsmonopol likt Google, Facebook, Amazon, och de andra som kapitaliserar på insyn i allt vi gör på webben. AWStats kan, åtminstone kunde det i forntiden när vi skruvade in det på Västra Götalandsregionen, läsa loggfiler direkt från webbservern. Då slipper man hålla på med cookies, som grädde på moset.

Logganalys allt mer intressant

Jag kan absolut förstå Loopias beslut. Det är nog mest ett bekymmer att hålla igång ett system väldigt få uppskattar. Även fast logganalys och alternativa sätt att bedriva webbanalys blir allt mer populärt (oavsett vad nu PTS kommer rekommendera kring cookies) så är det knappast något man kan erbjuda för en hundring i månaden utöver allt det som ingår i webbhotell-kontot.

Du som jobbar med webben i större skala har ingen anledning att hänga läpp på grund av detta. Det råder ingen som helst brist på alternativ för dig som kan förklara varför verksamheten har nytta av sin webbplats. För att jobba med logganalys, något som vi på min arbetsplats pysslar med just nu genom den hypade ELK-plattformen och sedan länge med Matomo - som också kan logganalys.

"[...]GCHQ used publicly available analytics software called Matomo to extract information from its surveillance stream, not only monitoring visits to targeted websites like WikiLeaks, but tracking the country of origin of each visitor."
The Intercept - "Snowden Documents Reveal Covert Surveillance and Pressure Tactics Aimed at WikiLeaks and Its Supporters"

Övervakningsmyndigheter som brittiska GCHQ och amerikanska NSA uppges ha använt Matomo för att analysera trafik på webben. Är verktyget gott nog för storebrorssamhället bör det räcka långt för oss som bara vill veta mer om vad användarna gör på våra egna webbplatser. Notera att vi som kör med Matomo inte delar data med GCHQ eller NSA, vi kör det på våra egna servrar, helt skilt från dessa myndigheter.

ELK - Elasticsearch Logstash och Kibana

ELK står för Elasticsearch Logstash och Kibana. Är du nyfiken på lösningar likt detta så kommer min bok om webbanalys - släpps under nästa år - ta upp det vem som helst behöver känna till.
Men för att ge en snabb intro; Elasticsearch är en sökmotor, ovanpå Apache Lucene, Logstash kan tugga is sig loggfiler från godtyckligt system, Kibana är det som visar upp grafer och insikten som gömmer sig i loggfilerna som indexerats.

Hela klabbet är öppen källkod, det vill säga "gratis" men man måste lära sig grejerna. För dig som ännu inte varit inne i öppen källkod och undrar vad tusan de tjänar pengar på så är svaret nästan alltid antingen support till de som inte får till det, eller utbildning av utvecklare.

Sen är det på sin plats att annonsera att min arbetsgivare nu har en utvecklingsblogg, den finns på  adressen vgrblogg.se. Det betyder att jag nu kommer skriva jobbrelaterade blogginlägg där istället. Jag kommer säkert få med en eller annan referens till Västra Götalandsregionen även här på Webbstrategi för alla, men är du intresserad av byråkratiska tjänsteutlåtanden kring sökstrategi, webbanalys eller annat min arbetsgivare vill samverka kring så är det till utvecklingsbloggen du ska styra din kos :)