Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Internetdagarna 2020

Internetdagarna arrangeras av Internetstiftelsen. Alltså de som har hand om den svenska toppdomänen .se. De har en mängd initiativ för att höja Sveriges digitala mognad, där Goto10 är en, ett internetmuseum och så Internetdagarna förstås.

Kate Darling: Keynote måndag morgon

Bild 1: Kate är forskare inom robotetik vid MIT. Vars tidpunkt på morgonen är 3:00 och till råga på allt är gravid. Sicken kämpe!

Bild 1: Kate är forskare inom robotetik vid MIT. Vars tidpunkt på morgonen är 3:00 och till råga på allt är gravid. Sicken kämpe!

Kommer robotarna att ta över våra jobb? Inte sällan när det påstås vara så får man se makalösa misslyckanden från robotar där de snubblar eller misslyckas med att öppna en dörr.

Så var är vi inom robotik? Häll en hink vatten över dem om du blir rädd, men visst är vi på väg mot något intressant med robotar.

Bild 2: Robotar gör morgongympa.

Bild 2: Robotar gör morgongympa.

Ett japanskt företag har morgongymnastik där både anställda och robotar deltar. Detta så inte robotarna verkar fullt så annorlunda. De är också anställda (visserligen inte människor).

Bild 3: Boston Dynamics robothund.

Bild 3: Boston Dynamics robothund.

Boston Dynamics visade upp en robot som demonstrerar att den är duktig på att hålla balansen. Mannen till höger i bilden ovan sparkar till roboten för att visa detta och vissa blev upprörda över att det var synd om roboten.

Hur borde vi behandla en robot?

Antropomorfism och robotars agens

Bild 4: Robot i form av en slända.

Bild 4: Robot i form av en slända.

Antropomorfism - att vi ger djur och ting mänskliga egenskaper och värden.

Det första ett barn gör är att känna igen ansikten. Och det måste inte vara en människas ansikte, det kan räcka med en enkel skiss.

Rörelse säger oss människor att något har “agens”. Vilket kan vara anledningen till att robotdammsugare namn. Även om man vet om att en leksak eller gosedjur är en robot vill man ta hand om den, trösta den, ifall den först uppvisar ett plågat beteende.

Kate har testat på en grupp ifall de klarade av att tortera en robot. Det visade sig vara väldigt svårt, trots att roboten rent visuellt uppenbart var en leksak.

En anledning till att detta är ett viktigt forskningsområde är för att robotar nu allt mer börjar finnas i allmänna miljöer. Vi interagerar med dem i fler sammanhang. Då är det viktigt att förstå hur vi fungerar tillsammans med exempelvis sociala robotar. Kan de användas för barn i autism-spektrat eller inom pedagogik i största allmänhet?

Innan robotarna hade vi (bara) djur som stöd

Paro, en liten söt säl i robotform, som används inom äldrevården. Ett vanligt svar om Paro är att det upplevs som en dystopi att ge människor en robot istället för mänsklig närvaro. Men behöver en social robot ersätta en människa helt? Tänk också på hur vi ger både AI och robotar mänskliga egenskaper. Så kanske är det ingen stor skillnad mellan en robot, ett husdjur eller en människa. Att hårdra den uppdelningen begränsar oss. Robotsälen kanske ersätter djurterapi först och främst.

Bild 5: Duvor med kameror på magen.

Bild 5: Duvor med kameror på magen.

Djur har egenskaper som är nyttiga. Som duvor som vi använt länge för att leverera grejer. De användes också som “läkemedelsdrönare” och förstås har kameror monterats på brevduvor.

Eller robotdelfiner som försöker imitera delfiner. Eller mekaniska fåglar i gruvor för att varna för dålig luft. Även fast djur och robotar är olika så är principen densamma. Robotar har förstås båttre koppling till övrig teknik, kan kopplas till internet redan idag.

Människor har samarbetat med djur genom årtusenden och allt oftare kommer robotar in i bilden.

Precis som vi har juridiska personer i form av företag kanske vi behöver ha något liknande för robotar. Hur håller man dem annars ansvariga? Tänk djur. Det är för vissa naturligt att vilja avliva ett djur som misskött sig och är farlig för omgivningen. Men är det samma straff för en robot att bli “avlivad” som ett djur? Djur har också rättigheter. Djur får inte plågas, men kan en robot ens plågas?

Kate jämför hur vi kan bry oss mer om en robotsäl än en biologiskt levande snigel. Kanske är det människors perspektiv på robotar vi ska fokusera på, deras rättigheter, integritet och värde? Kate oroar sig mer för dessa frågor, exempelvis hur vi ska tänka på sexrobotar och in-app purchases eller frågor som att man blir bunden till en robotleverantör för att ens vän inte ska dö/avslutas?

Kate Darling har en bok på gång. The New Breed: On Robots and Animals som väntas komma ut våren 2021.

Mer på Webperf från Internetdagarna

  • Spåret Gov 2.0 - digital allemansrätt, del 1
  • Keynote med Tom Chatfield, teknikfilosof under Internetdagarna 2020
  • Gov 2.0 - digital allemansrätt, del 2