Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Införa HTTP/2 och HTTPS

Denna punkt handlar mer om att bevaka vad som förväntas av en modern webbplats. I skrivande stund är HTTPS något sånär praxis för att få en extra knuff inom sökmotoroptimering och i en snar framtid är det version 2 av HTTP, det vill säga HTTP/2, som kommer vara ett grundkrav.

Om HTTP/2

Du som inte har en aning om vad HTTP är för något så kan jag i korta ordalag förklara att det står för HyperText Transfer Protocol, vilket antyder att det är protokollet för Hypertext - det vill säga HTML. Man kan säga att HTTP är det hemliga språket din dator pratar med den webbtjänst som du ansluter till. Du har säkert sett det i adressfältet när du surfat på nätet. När det istället står HTTPS betyder det att det ligger ett lager av säkerhet ovanpå HTTP, detta i form av något som kallas för TLS (står för Transport Layer Security).

Den version av HTTP vi har nu standardiserades på 1990-talet och kräver idag en del lappande och lagande för att det ska fungera så som webben ser ut idag. Därför tjuvstartade Google arbetet med SPDY som blev startskottet för den nu standardiserade HTTP/2, vilket är namnet på version 2.

Det HTTP/2 erbjuder är att göra våra webbaserade tjänster - som webbplatser, snabbare, enklare och mer robusta. Detta görs - på teknikerspråk - genom att stödja full multiplexing vilket minskar väntetiden. Målet är att ungefär halvera tiden det tar att ladda in en webbsida. Dessutom införs komprimering på HTTP-huvudet vilket om jag minns rätt betyder att innehållet i omfattande cookies inte kommer sänka prestandan fullt så mycket.

Du som har läst på om HTTP kan dock vara lugn. Egentligen är det inget av det du lärt dig som förändras, det är samma namn på fält, samma metoder som alltid tidigare. På grund av detta är en övergång till HTTP/2 ganska odramatisk.

För den som vill ligga steget före sina konkurrenter kan börja undersöka om man redan idag kan stödja SPDY eller HTTP/2 med sin webbplats - utan att det stör webbplatsen för majoriteten som består av mindre sofistikerade besökare med HTTP 1.1.

Nu kan webbplatser pusha notifieringar

En helt ny grej med HTTP/2 är att webbservern kan initiera en kontakt själv till en klient/webbläsare. Tidigare har webben gett sken av att kunna ha tvåvägs-kommunikation men på en teknisk nivå hade alltid webbservern minnesförlust mellan varje anslutning och klienten var tvungen att med jämna mellanrum påminna om sin existens. Det vill säga, klienten gjorde konstant förfrågningar om servern hade något nytt att säga.

Att webbservern nu kan ta initiativet till denna kontakt bör även spara på slösad trafik, minska belastningen på datorer vilket gör att de drar lite mindre ström. Detta har man fram tills nu försökt lösa genom en teknik kallad websocket, men där kan det ske utveckling framöver.

Webbhotell eller egen server?

Ligger din webbplats på ett webbhotell får du nog snällt vänta tills de bestämmer sig för att erbjuda detta, men om den ligger på en egen server kan det vara värt att kolla vad som går att göra. Det är på inget sätt bråttom att göra en övergång till HTTP/2, men vid nästa översyn av webbplatsen är det definitivt läge. Om webbplatsen ännu inte kör HTTPS bör det också utvärderas. Det HTTPS visar för din besökare är att dennes integritet är värderad, att formulär som postas inte kan snokas upp på vägen mellan webbläsaren och webbplatsen, samt att innehållet på respektive sida är hemligt för de som administrerar alla nätverk på vägen mellan besökaren och webbplatsen.

Samtliga webbläsartillverkare har lovat att implementera HTTP/2, så då återstår bara att din webbserver får stöd för att du och dina användare ska kunna dra nytta av denna nya version av HTTP.