Ordet rimligt är precis lika underbart vagt som det svenska “lagom”. Vad en rimlig filstorlek är går väl inte att sätta en siffra på, egentligen. Men ju större desto längre tid tar de att ladda ner både för dina besökare och sökmotorer när de väljer vad de ska inkludera i sina index.
Storleken på innehållet, HTML-filen alltså, kanske du inte måste vara så restriktiv med, dels för att det går att komprimera ner till en tiondels storlek vid överföring men kanske främst för att det är en droppe i havet jämfört med andra filer. Bilder, video och ljud däremot tar så oerhört mycket mer utrymme - särskilt det som lagts dit redaktionellt.
Låt mig introducera konceptet med prestandabudget!
För att försöka råda bot på problemet med överfulla webbsidor - eller åtminstone sätta upp någon form av mätbar ambition - kan man dokumentera en prestandabudget. Det går i korthet ut på att etablera och följa en riktlinje om hur tung och hur långsam allt som hör till en sidvisning får lov att vara. Tyngden är ganska rakt på sak, det är bara att sätta ett vettigt värde där man har god marginal till vad folk står ut med på den marknad där ens webbplats vänder sig. Säg exempelvis att ingen sida får väga in på mer än 399 Kb. Det finns gott om mer eller mindre vettiga knep som gör att man kanske vill ha undantag från denna regel, men börja med en regel och sedan får de som känner för det argumentera för hur smart tekniker som lazy-loading etc är gentemot de krav som ställs på webbplatsen (tänk oberoende av Javascript, exempelvis).
En utmaning att specificera acceptabel hastighet i sin prestandabudget
Just hastigheten är lite mer klurig. Det som räknas här är ju den upplevda hastigheten då det är den individuella upplevelsen som styr ifall man saknar flyt. Dessutom har inte alla samma förutsättningar till hastighet. Bland annat skiljer sig ju kvaliteten på uppkoppling, något jag märkt som senare än de flesta andra mobil-först-användare fick 4G och väntat en evighet på svinstora “responsiva” bildkaruseller. Den upplevda hastigheten påverkas också av hur mycket kraft som finns i maskinen användaren har, hur många element webbläsaren har att jonglera med för att visa upp sidan.
Precis som med sidans tyngd tycker jag att man kan börja med att göra det enkelt för sig i sin prestandabudget, men att man får vara beredd på ovan beskrivna problematik. Exempelvis skulle en prestandabudget kring hastighet för en webbplats med tänkt målgrupp medborgare i Sverige kunna vara att mätt från en 3G-uppkoppling inom Sveriges gränser får ingen sida ta längre tid än 10 sekunder att ladda ner komplett.
Beräkna inverkan av din prestandabudget utan att förflytta dig
Vill du relativisera detta, göra teoretiska mätningar från skrivbordet kan du faktiskt kolla med Bredbandskollen vilka hastigheter folk har runtomkring i landet. Då kan du snabbt få en bild av vad din prestandabudget innebär i praktiken i Ekshärad mitt ute i de värmländska skogarna, eller Bastuträsk 10 mil från närmsta McDonalds i Västerbotten.
Psst! Kriskommunikation ställer andra krav på prestanda
Sen om du är en samhällsaktör bör du för allas vår skull också ta höjd för att det i kriskommunikation kan vara ytterst viktigt att inte vara slösaktig. Vid kriser kan kommunikation via mobilnätet vara det enda logiska alternativet för merparten och mobilnätet är faktiskt en ändlig resurs. Din kriswebb ska inte skicka med en massa teckensnitt, högupplösta versioner av loggan eller 2 Mb med Javascript för att kunna rita om kolumnsystemet på olika stora skärmar.
Filstorlekar i designen
Ju mer man slösar med utrymme för designen av sin webbplats, med stilmallar, Javascript, teckensnitt och designbilder, desto mindre utrymme finns för redaktionellt innehåll. Alltså det innehåll som besökaren kom dit för att ta del av!
Det som drabbar din besökare tack vare dina utvecklare och designers kan sammanfattas i två kategorier; textfiler, eller mediefiler.
När det gäller bilder finns massor med knep, bland annat att välja rätt format, att optimera dem och sedan köra extra icke-förstörande komprimering. Samma tillvägagångssätt finns förstås för video och ljud. Var uppmärksam på nya format, det lanseras ständigt nya idéer och knep, under våren märktes Piper Pied som komprimerar mänskliga ansikten mindre hårt vilket gör att bilder kan komprimeras hårdare.
Verktyg för att ha koll på filstorlekar
För dig med en Windows Server kan du installera Search Engine Optimization Toolkit. Den kan gå igenom hela din webbplats och listar sedan filstorlekar, bland mycket annat.
Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag men du får en trevlig summering av vad som behöver tas tag i.