Riskerar här att konstatera det uppenbara, men Epub är oerhört mycket mer användbart jämfört med en PDF - i de flesta fall. Antingen är det av lättja eller okunskap som det ändå är väldigt ovanligt att längre texter erbjuds som Epub för nedladdning, istället ser vi PDF överallt.
Det är faktiskt inte särskilt svårt att göra Epub-filer, jag har skrivit ihop en guide här på sajten som du kan följa.
Vad ska man ha nedladdningsbara filer till, egentligen?
Ja, det är faktiskt en bra fråga. Nästan allt innehåll bör ju idag läggas upp i ett webbformat direkt på webbplatsen. Att så inte görs är nog för att man i vissa innehållsproduktioner är kvar i ett trycksakstänk eller att man återpublicerar det som man trycker (utan att tänka sig för hur bra det fungerar via webben).
Sen har vi ju organisationer som är så fruktansvärt dokumentorienterade att all nedtecknad kunskap hamnar i kontorsprogram, och att alla mottagare får leva med följderna.
När behöver man komplettera en webbtext med en nedladdning?
Det är inte helt enkelt att dra en tydlig gräns för när något ska laddas ner istället för att endast visas upp på en webbplats. Fundera på när någon vill ha det offline, när det är omöjligt att göra en bra utskriftsversion av materialet direkt från webbplatsen eller mottagaren i största allmänhet vill ha en egen kopia av innehållet. Både på Windows och Mac OS X går det via utskriftsdialogen välja att få en webbsida som PDF, och Microsoft har förstås skapat en egen “standard” genom XPS. Poängen är att våra besökare egentligen inte behöver vår hjälp med att skapa lokala kopior av det vi publicerar som webbmaterial, åtminstone inte mer än att vi ser till att bygga våra CSS-filer så de stödjer utskrift.
Att avsändaren trivs med att producera innehållet i Word eller Excel duger inte som argument, inte heller att ett undertecknat original finns i något visst format (tips: länka till det användarfientliga originalet också i värsta fall, och kom ihåg att en bild kanske är ännu bättre än en PDF).
Exempel på Epub vid sidan av PDF
De gånger jag valt att göra Epub-filer på jobbet är när det handlat om längre och mer ambitiösa skrivelser, som viss avslutande projektdokumentation. När det känns lite som något för den digitala bokhyllan eller att lyfta fram emellanåt. Bland annat en nulägesanalys, alltså dokumentationen efter ett mycket ambitiöst arbete kring vårt intranät. Där fanns mängder med interna och externa intressenter. Där erbjöd vi både en PDF och en Epub, vi förklarade att PDFen var för utskrift eller dator, och Epub för läsning i platta eller mobil.
Vår sökstrategi blev också både som PDF och Epub. PDFen var med ett organisationsinternt försättsblad, “korrekt” sidhuvud med kontaktuppgifter och annan byråkrati osv, medan Epub-filen fokuserade på det egentliga innehållet. Originalet för båda dessa filer var en fil i formatet Markdown, som samverkats kring online på tjänsten Github. Om man inte är så fixerad vid att det är en PDF som är slutmålet kommer du märka att det finns många fler sätt att skapa innehåll än att börja i Word eller Excel. Exempelvis, om du ska skriva text märker du att Markdown är mycket smidigare för att slutresultatet ska kunna erbjudas i flera olika format. Det beror bland annat på att Microsoft inte ens själva följer sin “standard” för Office-dokument, så man minskar konverteringsproblemen genom att välja en faktisk standard som är öppen och fri - som Markdown.
Som du märker nedan, under respektive fördel för Epub gömmer sig många saker som kan ses som rejäla nackdelar för PDF. Jag har strukturerat på detta sätt för att det nog är lättare att komma ihåg.
Fördel 1: Epub är mobilvänlig
Hur lätt är det att fortsätta på nästa rad när du skrollar sidledes?
En PDF-fil har bestämd radlängd. Den bryr sig helt enkelt inte om vilka behov mottagaren har, precis som en icke-responsiv webbplats. Behöver du förstora texten gör du det genom att zooma, vilket ganska snart leder till att man får skrolla sidledes för varenda rad. Det är inte en bra läsupplevelse.
I en Epub-fil däremot kan man själv göra läsbarhetsinställningar, som textstorlek, välja teckensnitt m.m. Om man då dubblerar textstorleken för att man glömt läsglasögonen hemma så kommer radlängden att anpassa sig automatiskt, helt utan behov att skrolla sidledes.
Epub-filer är utformade för att vara portabla mellan olika sorters prylar, bland annat läsplattor. Det innebär att man har en begränsad möjlighet till design, samtidigt som man skapare troligtvis förstår att man inte kan ha en massa bilder bakom text etc. Detta bidrar till att kontrastförhållandet mellan text och bakgrund gör att innehållet fungerar även under icke-optimala ljusförhållanden, som utomhus lunchtid på midsommar.
Epub-filer läses ofta i appar och program som verkligen tänkt till kring läsbarhet. Bland annat har alla jag testat haft funktionen att man kan skifta mellan ljust och mörkt läge. Låt säga att man vill läsa den där långa rapporten liggandes i sängen utan att blända varken sig själv eller sin bättre hälft, ja då kan man gå över till svart botten med vit text istället. Detta fungerar då innehållet är mer frigjort i en Epub jämfört med en PDF.
Fördel 2: Epub är läsvänlig även på en dator
Att justera textstorleken är något som varit självklart på webben åtminstone i tio år. Det går förstås utmärkt i en Epub-fil så länge som man inte krånglat till det för sig. I en PDF-fil är du däremot utlämnad till att zooma och om skärmen inte räcker till blir det precis lika otrevligt som att använda en mobil på en icke-responsiv webbplats, som att läsa en bok genom ett sugrör.
Nu har jag visserligen en högupplöst skärm, så utifall min syn är god nog kan texten vara hyggligt skarp och ändå relativt liten. Men det är jag det, som är närsynt och råkar ha en högupplöst skärm. På ett sätt hjälper det till att Skatteverket med flera gärna har två kolumner i sina PDF-filer, men precis som på en icke-responsiv webbplats tappar man istället orienteringen när man zoomar in.
Ett försök att ha både en PDF och ordbehandlaren uppe.
Ovan bild är ett exempel på hur det kan se ut att försöka ha två saker framme samtidigt på en 15-tumsskärm med 1440 pixlar (bildpunkter alltså) i horisontell upplösning, det är en ganska vanlig upplösning på moderna bärbara. Råkar du ha en, vad Apple-användare kallar, retina-skärm så dubblas den upplösningen, det vill säga varje pixel blir uppdelad i fyra. Så den horisontella upplösningen är 2880 pixlar vilket ger extra skärpa för de som kan uppfatta den.
Nackdel 1: Nästan alla vet vad en PDF är
Vem har inte ett program som kan öppna en PDF? Det är standard på alla former av teknisk utrustning att kunna öppna vanligt förekommande bilder, PDF och några till sorters filer. Apples Mac OS X stödjer även Epub i medföljande programmet iBooks, för dig med Windows 8 eller 10 tipsar operativsystemet om att leta i deras appbutik för ett bra program, och hur det ser ut på Linux numera är det väl egentligen ingen som bryr sig om (den lilla skaran användare är mer förlåtande för nya tekniska utmaningar, troligen).
Om du mejlar ut en Epub-fil till en grupp personer kommer du säkert få lägre öppningsfrekvens än om du skickar en PDF-fil. Så ska du endast skicka ut en fil får du nog välja PDF, eller om du förklarar vad tusan Epub är så mottagarna inte tror något gått fel.
Nackdel 2: Epub ses som säkerhetsrisk när den öppnas från webben, men inte som e-postbilaga
Även PDF:er borde ses mer som en säkerhetsrisk. Under 2010 var PDF den överlägset mest vanliga exploit-taktiken, det problemet lär inte ha försvunnit sedan dess.
Rent praktiskt betyder detta att många (särskilt mobila) webbläsare hindrar användarna att ladda hem och visa Epub-filer. Det innebär att vi som vill erbjuda Epub-filer via en webbplats behöver göra det via omvägen att be om besökarens mejladress för att skicka filen istället. Folk är inte särskilt sugna på att dela med sig av sin mejladress till höger och vänster, så här kan man räkna med lägre genomklickfrekvens än om man kört med en PDF direkt på webbsidan.
Mer om Epub och att akta sig för container first
- Kolla in min guide för att skapa Epub-böcker från Word-fil som original
- Läs Karen McGranes bok Content Strategy for Mobile eller kolla in hennes föreläsning under From Business to Buttons 2015.
- Läs på om Markdown, ett trevligt sätt att fokusera på innehållet i det man skriver, snarare än dess formatering - distraktionsfritt, har du en Apple-pryl kan jag rekommendera Byword som app för att skriva
- ETU har gjort en studie de kallar EPUB3 studie - framtidens format för offentlig information