Innan man börjar jaga hundradelar av en sekund på att föra över material till en användare bör man först luta sig tillbaka och ta en nypa frisk luft. Vad kan vara bättre än en snabb överföring? Jag skulle nominera en överföring som inte behövs. Något som inte inträffar borde vara oerhört mycket snabbare än det som händer.
Mitt förslag är att för filer man inte räknar med ska förändras på länge per automatik ska ha minst 30 dagars förväntad livstid. Varför just 30 dagar? Det är inte meningsfullt att sätta 20 år eftersom webbläsarna automatiskt tömmer sina cacheminnen med jämna mellanrum - 30 dagar duger gott.
Det man hoppas på är att en återkommande besökare redan har en stor del av webbplatsens filer i webbläsarens tillfälliga minne (dess cache). Så vid ett återbesök kommer inte oförändrade filer skickas till besökaren utan endast de som är förändrade eller som inte laddades ner vid förra besöket (kan ju vara en annan undersida än föregående besök).
Detta är en del av den dolda information som webbservern lämnar över som instruktion till webbläsaren vid ett besök.
Vilka filer kan leva länge i webbläsarens cache?
Det här är förstås inte magi, det är inte heller en silverkula. Man måste använda huvet, alternativt börja i den fega änden av dessa möjligheter. Det finns filer som inte uppdateras nästan någonsin. Logotyper exempelvis, eller favoritikoner.
Inkluderar du Javascript-ramverket jQuery version 2.1.3 kommer den filen troligen aldrig att uppdateras, däremot ersättas av en nyare version. Med andra ord kan du lugnt sätta 30 dagars livslängd
Nackdelen är dock att detta behöver göras med eftertanke, annars kan det uppstå lite oönskade bieffekter i webbdesignen. Många filer på en webbplats har interna beroenden, exempelvis får man oftast utseendet på sajten i ett paket. Då gäller det att hela paketet uppdateras och alla ingående filer får nya adresser.
Precis som med jQuery borde du eller dina utvecklare jobba med versionsnumrering på filer som är en del av webbdesignen.
En annan sak att vara uppmärksam på är hur en bildbank levererar bilder direkt ut på din webbplats. Om bilderna uppdateras i verktyget men filnamnet är identiskt före och efter uppdateringen kan du inte räkna med att förändringen slår igenom. Därför är det inte bara att fulhacka in lång livslängd på ett system som inte är redo. Detta kan du reda ut med din webbutvecklare (eller dig själv).
Okay, men om jag nu panikartat måste få ut en ny logga?
Byt namn på filen och se till att den omdöpta filen används på webbplatsen. Tada, svårare än så är det inte :)
Psst! Om din omdöpta fil enbart används via en oförändrad CSS- eller Javascript-fil kan även de behöva döpas om. Betrakta det som ett paket av beroenden.
Så sätter du livslängd i Wordpress (Apache) och i .NET
På Wordpress finns det nästan tillägg för allt. Just i detta fallet har jag inte utvärderat något tillägg och har tyvärr inget tips att ge.
Du som känner dig sugen på teknik kan kolla lite djupare dokumentation jag skrivit under punkt 1 bland lösningar på vanliga prestandaproblem.
Som så många andra tekniska inställningar för Wordpress görs detta i filen .htaccess som ligger i webbplatsens hemkatalog. Det kan vara så att den är dold för det program du använder när du letar efter den, den där inledande punkten är UNIX sätt att säga att en fil ska döljas.
Kör du däremot med Microsofts .NET-plattform kan du välja om du ställer in det via din web.config-fil i webbplatsens hemkatalog eller om du gör inställningen i webbservern Internet Information Server (se bild).
Detta var sista delen av checklistan för att hålla sin webbplats i god form. Jag hoppas att det var läsvärt.