Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Är din upload-katalog en soptipp för dokument?

Jag vågar nog påstå att så ofta är fallet. De flesta tar inte hand om de dokument som laddas upp som komplement till webbsidorna, de försvinner ju in i glömskan när webbredaktören tar bort länken eller laddar upp en nyare version.

Problemet är att om länken från den egna webbplatsen till en uppladdad fil försvinner betyder inte det att filen är borta. Google lär ha fångat upp den, någon kanske länkat direkt till dokumentet, det kanske ligger bland någons bokmärken eller i flödet på Facebook.
Informationen i dokumentet lever i en parallell verklighet bortom din uppfattning.

Med andra ord kan folk agera på utdaterad information om de inte går den linjära vägen du erbjuder på din webbplats, de kan inte räkna med att de är i goda händer på din webbplats.

Ett annat vanligt sätt att finta sina besökare via sin upload-katalog är att låta publiceringsdatumet ingå i filnamnet. När sedan en ny version av dokumentet ska ut på webben får den filen ett nyare datum i filnamnet.
Om någon annan redaktör på samma webbplats under denna tid råkat länka till dokumentet, då den kanske var riktigt användbar, kommer det inom en och samma webbplats länkas till olika versioner. Hur ska din besökare veta att den versionen hen snubblade över fortfarande gäller? Och hur mycket ansträngning ska hen lägga på att ta reda på detta?

Googling på blanketter för fullmakt hos Apoteket
Här intill ett livs levande exempel hos Apoteket.

Om du ska låta någon annan via fullmakt hämta ut dina läkemedel åt dig när du är sjuk, ja då litar du nog på Apotekets webbplats. En googling senare (för vem skriver in apoteket.se och börjar leta runt på en sajt numera) erbjuds man tre varianter av blankett för fullmakt mellan två vuxna, nämligen den första, fjärde och femte enligt bilden ovan.
Nu behöver man alltså fundera på om alla varianter man funnit är giltiga? Ett inte helt oviktigt ställningstagande då omständigheter som att man inte har nära till närmsta apotek, personen man hämtar ut till kanske inte klarar av ett avbrott i sin medicinering etcetera etcetera.
Borde man behöva bry sig? Självklart inte!

Det webbplatsägaren borde göra är att ta fram en URL-strategi som komplement till en eventuellt dokumenterad livscykelhantering för information. Strategin behöver besvara frågor om vem som tar ansvar för vilka adresser på en webbplats, hur man ska garantera dessa adresser över tid och ge förslag till webbredaktörer på hur man ska namnge dokument som laddas upp.

En av namngivningstipsen för uppladdade dokument bör vara att inte innehålla datum för den versionen som är aktuell. Behöver det dokumentet senare uppdateras bör det nya dokumentet överta den redan etablerade adressen, dock kan det gamla dokumentet få datum i filnamnet tillsammans med en varning i dokumentet om att det inte längre är giltigt.

Än så länge har jag inte snubblat över en URL-strategi, åtminstone inte en som inte är brutalt fokuserad på sökmotoroptimering. Ser du någon vettig URL-strategi får du mer än gärna tipsa mig!

Till toppen