Visst kan du några webbadresser utantill? Visst har du chansat på en webbadress någon gång utan att Googla efter sajtens namn eller ett varumärke?
Om du prövat har du säkert råkat ut för att du inte kom fram alls till någon sajt, och/eller att det tar väldigt lång tid att få svaret att adressen du skrev in inte är tänkt att användas.
Råkade ut för det idag när jag skulle titta runt på arbetsgivarens konkurrenters webbplatser. Med gott mod skrev jag in knowit.se i webbläsaren och tryckte på Enter-tangenten. Det tar _evigheter_ och sedan hamnar jag till slut på www.knowit.se
Klicka själv på länkarna ovan och se om det även för dig går otroligt mycket snabbare att komma fram om man har www. som prefix för att nå webbplatsen? Ok, de är i alla fall inte sämst i klassen på detta då det i vissa fall inte ens går att nå vissa webbplats utan www.
Varför www i webbadresser?
Www finns nog i webbadresser av teknikhistoriska skäl för att man inte skulle behöva ange en adress med protokoll och allt.Samtidigt fanns nog en poäng i vid marknadsföring som inte var på webben om www. fanns med så folk lättare kunde se att det var en webbadress det handlar om.
Så här byggs en adress upp:
protokoll://domän.toppdomän
alternativt
protokoll://subdomän.domän.toppdomän
Exemplifierat:
http://aftonbladet.se
och
ftp://sunet.se
För att förkorta detta kan man använda en subdomän med en namn på vilken tjänst eller protokoll som används. Det ger någon form av vägledning. Då kan adresserna ovan istället vara www.aftonbladet.se och ftp.sunet.se vilket talar om lite mer om vad som avses.
Www = webben, alltså World Wide Web
Ftp = filöverföringstjänst, alltså File Transfer Protocol
Därför är det ordentligt mycket #FAIL på att tramsa runt med www
Det är många som fortfarande har just ftp. som prefix till domäner för att vara tydliga om att det inte är en vanlig webbplats som avses på adressen.
Det helt onödigt och förvirrande för icke-tekniska personer som inte ens begriper vad sakerna innebär. Dessutom råkar de olika tjänsterna automatiskt gå på olika portar utan att en vanlig besökare ens behöver bry sig. Men främst av allt är att man som besökare till en webbplats verkligen inte borde behöva bry sig. Varför ska det vara tvingande att i en webbläsare skriva in www?
Är det troligt att en vanlig besökare till ens domän på internet har anledning att besöka något annat än just webbplatsen? Nej, för det är högst osannolikt att denne ens har åtkomst till annat än just den enda öppna tjänsten - alltså webbplatsen.
På bilden ovan kan du se en skärmdump från kampanjen www. is deprecated som lobbar för att webbplatsägare ska skärpa till sig när det gäller hur www. används.
Har du några exempel på sajter som inte över huvud taget funkar utan www?
Läs mer om www och ämnet kring hantering av domäner
- www. is deprecated
- www. is not deprecated - motkampanj (fanns på www.yes-www.org)
- www.www.extra-www.org - något oseriös motkampanj :)
- Wikipedia: Subdomain