Senast förra veckan blev jag återigen påmind om att det tycks vara svårt att följa den ursprungliga tanken om hur webbadresser ska utformas. I mitt fall var det dokumenthanteringssystemet Alfresco (som är väl spritt över hela världen) som hade mellanslag i adresser.
Det är direkt olämpligt eftersom många program, exempelvis Outlook och Skype, försöker göra inklistrade adresser klickbara - men ett mellanslag bryter då adressen och gör att det inte fungerar.
Det är inte nödvändigtvis bara dålig användbarhet och att folk inte framstår som så kompetenta som de kanske önskar, det kan också vara ett rätt stort problem för den som prioriterar sökmotoroptimering (SEO) om adresser inte är funktionellt utformade.
Sökmotoroptimerarare jobbar hårt för att få naturliga länkar och ingångar till webbplatser. Sett med deras ögon är det förstås ett otroligt slöseri att inte intressera sig för att ta hand om inarbetade adresser som redan används av andra eller är kända av sökmotorerna.
Så innan man spenderar en endaste krona på sökmotoroptimering borde man se till att inte slarva med de adresser man redan har. Jag skulle vilja påstå att det gäller även på intranätet för att inte göra den interna sökfunktionen sämre.
10 budord för dina URL:ar skulle kunna vara dessa (klippt rakt ur boken):
- Vara utformad för att kunna bestå över mycket lång tid.
- Ange vem som är avsändaren.
- Beskriva vad som finns på adressen.
- Vara så kort som möjligt, inte innehålla oväsentligheter och vara enkel att memorera eller läsa upp över telefon.
- Följa namngivningsstandard, det vill säga inte innehålla specialtecken, inga stora bokstäver etc.
- Ha funnits ett tag, det är ett tecken på seriositet för en sökmotor.
- Innehålla något unikt, med andra ord ska det inte finnas flera sätt att nå exakt samma innehåll.
- Vara funktionell. Om adressen är hierarkisk ska det gå att sudda delar av adressen för att nå en högre nivå i strukturen.
- Ge korrekt statuskod enligt HTTP. Saknas sidan är det 404 som gäller, är den flyttad skall man hänvisa vidare med status 301.
- Ha någon form av rättstavningsfunktion så den klarar av felaktigheter som www som prefix, med eller utan avslutande snedstreck etc.
PS.
I dagsläget finns bara tiotalet böcker kvar och det kommer troligtvis inte tryckas fler, först till kvarn...
DS.
Annat relaterat till URL-strategi
- Edelegationens webbriktlinje 100: Utforma webbadresser med omsorg (tidigare på webbriktlinjer.se/r/100-utforma-webbadresser-med-omsorg/)
- Webbstrateg.nu skriver om domännamnets vikt i din webbstrategi
- Bisonblog om det bra och dåliga med svenska tecken i domännamn