Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Snabbtest: Är er krisinformation tillgänglig?

Många har krisinformation på sina webbplatser idag. Särskilt hos samhällsaktörer är det viktigt att denna information når fram till alla som efterfrågar den.

Manuell checklista

Denna lista är inte nödvändigtvis komplett:

  1. Lägg inte information i bilder – eftersom det stänger ute blinda och synskadade.
  2. Om du ändå lägger något som är väsentligt som en bild måste du ha en bra och förklarande alternativtext som motsvarar informationen i bilden.
  3. Undvik att enbart ha ljud, video eller bild som alternativ - tänk på att det finns hörselskadade, döva, synskadade och blinda.
  4. Uttryck dig enkelt och tydligt. Både människor i kris och medmänniskor med begränsad kognitiv funktion kan ha svårt att förstå annars.
  5. Se till att viktig information går att upptäcka. Exempelvis att använda rubriker istället för fetstil i meddelanden gör att en blind person lättare kan upptäcka innehållet (eftersom de har svårare att skanna av en webbsida).
  6. Tänk på kontraster. Om en länk till mer information inte skiljer sig tillräckligt mot bakgrunden blir den lätt att missa både för synskadade och andra som kanske har svag ljusstyrka på sin skärm.

Vill du ändra eller lägga till något? Hör av dig antingen via @webperf på Mastodon eller diskutera i vår Slack-kanal.

Råd från Vägledning för webbutveckling

Också känt som Webbriktlinjerna, som har goda råd:

“Webben ökar möjligheterna till en snabb och samordnad kriskommunikation. Hur ni kommunicerar med era målgrupper under en eventuell kris är grundläggande för hur ni hanterar krisen i sin helhet. Ni behöver ha god beredskap inom både teknik, information och organisation för att ni lätt ska kunna anpassa informationen på webbplatsen utifrån krisens natur och utveckling.”

Följ MSB:s rekommendationer för krisinformation på webben (Vägledning för webbutveckling)

Den artikeln har mycket mer nyttiga tips, läs den bland annat om vilka frågor man behöver besvara när något allvarligt har inträffat. Där finns också länkar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, material om kriskommunikation.

Följ MSB:s rekommendationer för krisinformation på webben

Enkla verktyg för att kolla tillgänglighet

Dessa verktyg är mer att betrakta som nödlösning jämfört med att kalla in en expert. Dock är de ganska enkla för en lekman att använda för att hitta uppenbara problem.

  1. axe - Web Accessibility Testing - webbläsartillägg som fungerar i Google Chrome, Brave och andra Chromium-baserade webbläsare. Det dyker upp under webbläsarens utvecklarverktyg. Notera testkategorierna Violations som är bekräftade problem och Needs review när man manuellt behöver granska.
  2. Koa11y - program som fungerar på Windows, Macos och Linux. Baseras på samma test som Pa11y som vi har här på Webperf.
  3. Sitespeed.io - mer teknisk lösning, för dig som kan köra Docker eller Node. Dokumentation om att köra Axe-tester genom Sitespeed. En fördel med Sitespeed är att du kan ange en lång lista med webbsidor du vill testa, läs dokumentationen om urls.txt
  4. Contrast Ratio - hjälper dig att se om kontrasten mellan förgrund och bakgrund lever upp till WCAG-riktlinjerna, det är minst AA du vill uppnå.
Till toppen