Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Sverige har Nordens bästa kommun­webbplatser

Kartvy över Skandinavien

Nu blir det enklare att hålla koll på hur svenska kommuner presterar jämfört med grannländernas kommuner. Island, Finland, Norge och Danmark är med på Webperf.

Den extremt uppmärksamme har kanske snubblat förbi möjligheten att kolla på grannländernas kommunresultat. Det har gått att söka efter dessa kommuner via sökfunktionen på Webperf. Och de nordiska kommunerna har fått stå exempel för de sammanställningar som görs i den ständigt uppdaterade statistiken om webbplatser Webperf följer.

Men först nu listas de nordiska ländernas sammanställningar på ett sätt som är enkelt att upptäcka, nämligen på kategorilistningarna, där du behöver börja på den för svenska kommuner.

Så, vilket land har bäst genomsnittsbetyg för sina kommuner?

Det visar sig att Sverige är bäst. Åtminstone i juni 2023. Kanske har Webperf-communityt som samlats runt just den här uppsättningen av tester fått viss påverkan i Sverige, oavsett om man jobbar för en kommun eller webbyråerna som ibland bygger deras webbplatser. Kommunernas resultat på Webperf är särskilt välbesökta.

Så här fördelar sig genomsnittsbetygen för respektive land i Norden. Länderna lyder under mer eller mindre samma lagstiftning, exempelvis GDPR och tillgänglighetsdirektivet för offentlig sektor.