Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Spela in användarnas session på webbplatsen

Spela in användarnas session på webbplatsen

I webbanalys-boken tipsar jag om verktyget HotJar för att spela in hur användarna rör sig på webbplatsen, men det finns förstås fler verktyg.

Ett sådant jag testat nyligen heter Fullstory och jag tänkte visa exempel på vad ett sådant webbanalysverktyg kan innebära.

Video som visar enskilda användares session på webbplatsen

Se nedan videoklipp från ett besök på denna webbplats. Visst kan man nästan se vad användaren tänker? Var hen stannar upp, i vilket tempo hen läser, öppnar länkar i nya fönster och så vidare.

Inom User Experience (UX) och användbarhet används denna metod ganska flitigt för att se hur något används. Detta är förstås en billigare metod och mer praktisk än att sätta upp ett labb dit du bjuder in användare för att studera dem.

När är användaren ilsken eller frustrerad?

Man kan faktiskt få indikation på när användaren av en webbplats är irriterad. Bland annat kan denne börja klicka som en tok lite här och var. Detta finns som en rapport i Fullstory.

Annat som rör illa designade sidor är ifall de hänvisar till trasiga sidor eller döda länkar. Även detta finns på ett lättöverskådligt sätt.

Utöver det du ser på bilden så kan man enkelt segmentera sina användare, bland annat efter UTM-koder vilket gör det kompatibelt med kampanjanalys om än i ett enkelt utförande.

Testa ett konto på Fullstory, länken ger dig ett pro-konto under en prövotid.

Om du är nyfiken på webbanalys så kolla in min bok - innehåller massor med förslag på verktyg varvat med teori.