Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Sökmotoroptimera dokument på din webbplats

Största delen av en ens webbplats, kanske borde, bestå av webbsidor. Ibland passar det bättre med ett dokument, och dokumentpublicering är av flera anledningar vanliga i kommunal och offentlig sektor.

Den stora frågan är hur väl de dokumenten presterar i sökmotorerna och hjälper webbplatsen i sökresultaten. En viktig tanke är om du över huvud taget borde optimera dokument i och med att de sällan innehåller länkar till själva webbplatsen, men dessa tips förutsätter att dokumenten ska vara sökbara.

Dokument skapas sällan av personer som tänker på hur bra det ska se ut i sökmotorns resultat när dokumentet kommer upp som alternativ, inte heller väljer de begrepp efter vad som är tänkbart att ens målgrupp kan tänkas söka på.

Det som kommer utgöra titeln på ett dokument och således vara klickbar text i sökmotorn är något av följande:

  • Dokumenttitel enligt dokumentets egenskaper (metadata med andra ord).
  • De första 50-60 tecknen i dokumentet.
  • Filnamnet.
  • Den texten i dokumentet som råkar ha störst teckenstorlek.

Det enda vettiga och enkla att justera av ovan alternativ är dokumentnamnet.

Men hur kollar man då hur det ser ut på ens webbplats i dagsläget? Jo, Google kan hjälpa dig här genom att du söker på följande term site:pitea.se filetype:pdf, länken kommer att plocka fram de PDF-dokument som Google känner till på webbplatsen pitea.se.

Skulle du nu vilja kolla efter ett särskilt vanligt "fel" som görs kan du istället skriva söktermen site:pitea.se word filetype:pdf och får då fram alla möjliga mallar och dokument där personen ifråga inte brytt sig om att sätta en representativ dokumenttitel.

En dokumenttitel ska som bekant vara beskrivande och lite granna lockande om man ska få några läsare via nätet, det Pitea.se vill tala om med dokumenten länkade ovan är att de använder Microsoft Word som ordbehandlare. Nu ska jag verkligen påpeka att detta är något som man finner på så gott som samtliga webbplatser, men god sökmotoroptimering blir man aldrig klar med, frågan är mer hur mycket tid organisationen har att lägga ner.

Gör om, gör rätt.
Det är inte ens svårt, via Adobe Acrobat -> Ctrl+D -> skriv en bra dokumenttitel -> klar.