Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Nyheter i Screaming Frog SEO Spider

En grön groda med röda ögon sitter på en gren

Utöver Webperf Core finns det förstås många fler specialiserade lösningar man kan behöva i sin verktygslåda. En sådan som är sjukt prisvärd är Screaming Frog SEO Spider.

Både i mina sysslor runt Webperf och på mitt dagjobb på Whitespace använder jag våra fina Webperf Core-tester mer eller mindre dagligen. Den största nyttan med Webperf Core (och sammanställningarna av webbplatser som Webperf.se visar öppet) är att det är ett opensource-verktyg och det finns ett transparent index att jämföra sig med.

Men Webperf Core kan förstås inte ge precis alla detaljer inom varje område som är viktiga för en webbplats av hög kvalitet. Ett exempel på kompletterande verktyg är Screaming Frog SEO Spider. Och även Screaming Frog använder jag nära på dagligen.

Gratis? Ja, nästan! Screaming Frog finns i en begränsad gratisversion

Ifall du har en väldigt liten webbplats kommer du kunna använda Screaming Frog SEO Spider gratis och få heltäckande resultat. Nämligen om du har maximalt 500 st adresser. I de 500 adresserna räknas inte bara antalet sidor utan också alla bilder, dokument, skript, CSS-filer, etc.

Men om du kör gratisversionen av Screaming Frog SEO Spider kommer du väldigt långt jämfört med de konkurrenter som låter bli den här sortens verktyg helt och hållet.

Screaming Frog version 20 kollar frasfrekvens och koldioxidavtryck

Screaming Frog har sedan länge goda möjligheter att fånga upp godtyckliga grejer under sin crawling av en webbplats. Åtminstone om du är tekniskt bevandrad. Men ibland gör de det ännu enklare att fånga upp vad som är viktigt. I version 20 av Screaming Frog SEO Spider exempelvis har man infört en funktion att utvärdera frasfrekvens, vilket i SEO-kretsar är lite samma som Keyword density / nyckelordsdensitet (Wikipedia).

“You can now analyse phrase frequency using n-gram analysis across pages of a crawl, or aggregated across a selection of pages of a website.”
Screaming Frog SEO Spider Update – Version 20.0

En annan nyhet är att Screaming Frog kollar Carbon Footprint & Rating enligt CO2.js biblioteket från The Green Web Foundation. En fiffig grej med Screaming Frog är att det trots sitt ganska tekniska användargränssnitt är rätt enkelt att sortera per kolumn när man väl förstår vad man tittar på. Som nedan där det med sämst CO2-betyg listas. Men där finns också ett annat mer vanligt betygssystem med nivåerna A till F.

Skärmdump över Screaming Frog med kolumnen om Co2 sorterad
Bild: Skärmdump där Screaming Frog SEO Spider sorterar sidor baserat på deras CO2-betyg i milligram.

För Webperf.se är det 0,09% av sidorna som Screaming Frog anger under Validation: High Carbon Rating och samtliga är filer med formatet ZIP, CSV, PDF och XLSX. Tyngre material helt enkelt.

Beskrivning av Screaming Frogs Co2-test

Webbsidor koldioxidklassificeras enligt D, E eller F med det digitala systemet från Sustainable Web Design. Denna skala likställer sidvikten som spåras med CO2-uppskattningar per sidvisning. CO2-beräkningen använder "The Sustainable Web Design Model" för att beräkna utsläpp, som försöker ta hänsyn till datacenter, nätverksöverföring och enhetsanvändning i sina beräkningar.

CO2-beräknings- och klassificeringssystemet kan användas som ett riktmärke, snarare än en absolut sanning.

Hur man fixar CO2-brister – enligt CO2

Vilka sidor borde jag försöka bättra på? Webbadresser som har koldioxidklassificeringen D, E eller F med det digitala koldioxidklassificeringssystemet från Sustainable Web Design är som betygen antyder inte direkt bra. Denna skala likställer sidvikten som spåras av The HTTP Archive med CO2-uppskattningar per sidvisning. CO2-beräkningen använder The Sustainable Web Design Model för att beräkna utsläpp, som tar hänsyn till datacenter, nätverksöverföring och enhetsanvändning i beräkningar.

Mer om Screaming Frog SEO Spider