Planen är att lansera prestanda- och tillgänglighetstesterna med hjälp av Sitespeeds ramverk. Till skillnad från tidigare när det var Googles Pagespeed API som gällde.
Skillnaden mellan Sitespeed.io och Google Pagespeed
Sitespeed är öppet och Googles Pagespeed är inte öppet. Problemet med Google Pagespeed (som vi kört sedan 2010) är att man inte vet hur de viktar respektive sak, samt att Google har egna intressen att bevaka vilket kan påverka de bedömningsgrunder de försöker få oss att leva efter. Det finns inget bra sätt att veta hur Pagespeed fungerar bakom kulisserna.
Med Sitespeed.io är det något helt annat, Marcus Österberg, som grundat denna webbplats, känner en av skaparna bakom Sitespeed.io (Peter Hedenskog), vilket gör det enklare att få support och reda ut exakt vad som är bakom respektive betyg.
Varför tar det sån tid att börja mäta webbprestanda med sitespeed.io?
Att prestandamätningen fått vänta beror dels på att Marcus är föräldraledig (“ledig” är ett dåligt ord för detta hektiska tillstånd i livet), dessutom förväntas man köra Sitespeed via container-tekniken Docker. Så det krävs att lite speciell, och ny, kod skrivs för att detta ska fungera för de idag 672 st webbplatser vi har i vårt index.
Vi har ett tidigt utkast klart, men ge det en vecka för koden att bli så pass klar att vi hinner testa alla indexerade webbplatser.
Men hur blir det med WebpageTest och Google Pagespeed då?
De kommer i sinom tid i en eller annan form. Sitespeed och WebpageTest har sina likheter, så antagligen kommer Googles Pagespeed API v4 först ut. Mest så det finns ett referensvärde för de tester vi kört sedan 2010.