Nyhetsbrevet Webperf #54 – skickat 28:e november. Snart advent, hållbar webb och gratisböcker – ditt nyhetsbrev för november.
”När jag satt och tittade på olika jobbannonser var det någonting som slog mig så väldigt hårt, nästan som i ansiktet. Vad är det företag vill ha egentligen? Svaret är inte mig tyvärr.”
– Martin Lexelius, tillgänglighetsexpert (t12t-träff i november)
Intro
Hej
Nu är det snart advent. Ska du vara med i någon av de nördigare julaktiviteterna? Advent of Code körs även 2024. Web Performance Calendar tar fortfarande emot bidrag. HTMHell står i startgroparna och vill du kolla någon av förra årets julkalendrar är de listade på Webperf.
Den senaste boken från A book aparts kollaps att släppas fri är Going offline av Jeremy Keith. Rekommenderas varmt!
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Riktlinjer för webbplatser som är hållbara både för människor och planeten
- Fått trafik från ChatGPT Search än?
- Dags att planera besök på konferenser inför 2025
- Gov.uk erbjuder webbplattform något för Sverige att lära av?
- Vilka webbplatser var bäst i november?
Riktlinjer för webbplatser som är hållbara både för människor och planeten
Webbstandardorganisationen W3C berättade nyligen om bildandet av Sustainable Web Interest Group (SWIG).
Gruppens uppdrag är att förbättra digital hållbarhet för att göra webben bättre för både människor och planeten. Den digitala industrin står för 2–5 % av de globala utsläppen, vilket exempelvis är mer än flygindustrin. Om internet vore ett land skulle det vara en av de fem största förorenarna.
Att optimera webbplatser för att minska filstorlekar och energiförbrukning genom komprimerade bilder och minifierade skript är inget nytt för Webperf-communityt. Kanske inte heller att prioritera användning av förnybar energi för webbservrar och hosting.
Vi som läst på om den magiska 14 Kb-gränsen eller undrar när HTTP kommer börja prioritera på riktigt tycker nog att det var dags att W3C adresserar detta. Samtidigt är det en ingenjörs eller utvecklares perspektiv. En UX-person vill inte skapa webbplatser som kräver minimalt antal serverförfrågningar, utan istället utveckla lösningar som är tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättning, för att minimera onödigt användande av parallella plattformar.
Mixa in lite tankar om livscykelanalys av digitala produkter, från design till avveckling, och vara transparent om sin påverkan på hållbarhet med sina digitala produkter och du har vad SWIG ska jobba med.
Ett första utkast på hållbarhetsriktlinjer finns publicerat:
→ Web Sustainability Guidelines (WSG) 1.0 at a Glance
Mer om SWIG:
→ Sustainable Web Interest Group is Formed (W3C)
Fått trafik från ChatGPT Search än?
OpenAI har lanserat ChatGPT Search, en söktjänst som var på test i somras, som hämtar aktuell information från webben. Det här är förstås intressant för alla som har vanan inne att rekrytera besökare via sökmotorer, och frågan blir hur man optimerar för det här nya sökbeteendet som erbjuds.
Funktionen fokuserar på att besvara specifika frågor och kanske kan utmana Google genom förbättrad användarupplevelse, trots att sökresultatkvaliteten beror på tillgängligt innehåll. Samtidigt tycks många ha upplevelsen att Google-sök ger allt mindre relevanta sökresultat.
→ Första tankarna om ChatGPT Search (Pineberry)
Dags att planera besök på konferenser inför 2025
Konferenser och professionella evenemang verkar allt snabbare på att annonsera sina kommande datum. I många fall har de konferenser som körts nu under hösten bara dagarna efter slutförandet öppet på sin webbplats berättat om vilka datum de har 2025.
Och i dagsläget finns 89 stycken konferenser listade på Webperf för 2025, så någon av dem är nog intressant för de flesta.
→ Konferenser och evenemang (Webperf)
Gov.uk erbjuder webbplattform – något för Sverige att lära av?
Gov.uk har nämnts ett gäng gånger tidigare både på Webperf och andra som väljer att hämta inspiration från utlandet.
Nu har de släppt en Digital Service Platform, vilket är en uppsättning verktyg som underlättar för offentliga sektorn att bygga och driva webbtjänster utan behov av kodningskunskaper eller teknisk expertis. Genom att använda dessa verktyg kan myndigheter skapa tillgängliga och förhållandevis billiga tjänster.
Om denna typ av återvinning minskar behovet av att utveckla egna lösningar från grunden är mycket vunnet. Plattformen erbjuder funktioner som att skapa formulär, hantera betalningar och skicka meddelanden. Det sparar pengar inom den offentliga sektorn när inte alla måste uppfinna grundläggande funktioner de alla behöver.
→ GOV.UK Digital Service Platform
Så vem var bäst i november 2024?
Ljungby kommun berättade på Linkedin att de var stolta över sin nya webbplats. I november landar de på plats 235 av 290, med ett betyg på 3.69 där 4,0 är genomsnittet för kommuner. Det är en viss förbättring jämfört med oktober där de låg på plats 250 och med betyget 3.63 av 5.
Friktion, tidigare sense/make, släppte sitt nya varumärke och webbplats i november och landade åtminstone inledningsvis med toppbetyg på precis alla tester. Grattis!
- Politiska partier – Moderaterna är klart bäst av riksdagspartierna, men fortfarande betydligt sämre än Sorundanet som är ett kommunparti.
- Svenska kommuner – Eskilstuna i topp som vanligt men delar förstaplatsen med Hedemora. Bollnäs flåsade förbi Götene och Nora om tredjeplatsen.
- Svenska regioner – Region Norrbotten på en allt mer trängd förstaplats, Stockholm och Östergötland petar ner Region Skåne och Region Halland på femte och sjätte.
- Övrig offentlig sektor – MUCF tappade förstaplatsen till SCB och är på fjärdeplats i november. Konstnärsnämnden på andraplats och Polisen är på tredje.
- Offentlig sektors webbtjänster – Hallå konsument återtar förstaplatsen från Cert.se, Susam klättrar till en tredjeplats.
- Medier – Tidningen Svensk Polis fortsätter, Sveriges Radio på andraplats, och Sveriges Television på tredje. Precis som i oktober.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Karolinska Universitetssjukhuset, Folktandvården Östergötland på andraplats och på tredjeplats nu i november rikskända Södra Älvsborgs Sjukhus på tredje (SÄS var först ut med journalsystemet Millennium).
- Kulturverksamheter – Polismuseet kvar på förstaplatsen, Hälsinglands museum återtog andraplatsen framför Eskilstuna stadsmuseum.
- Patientorganisationer – Melanomföreningen delar förstaplatsen med XLH svenska patientföreningen i november, medan Patientförening för transpersoner på tredjeplats.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och på tredje kom Den nya välfärden..
- Insamlingsorganisationer – Stiftelsen Gävle Cancerfond, andraplats Svenska Sjöräddningssällskapet och tredje till både Trossamfundet Svenska Kyrkan och Riksföreningen Den Öppna Dörren.
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation, andra till Brandmännens riksförbund och tredje till Nordic Financial Unions. Kommunal och Unionen halkar ner från delad andraplats till fjärde och åttonde. Hård konkurrens!
- Utbildning och forskning – Kungliga Tekniska högskolan knycker plötsligt förstaplatsen i november, men med bekantingarna Linköpings universitet på andra och Umeå universitet på tredje.
- IT-bolag och webbyråer – Nimble Initiatives tar förstaplatsen, Axess Lab på andra och Whitespace håller tredjeplatsen.
- Övrigt digitalt – Friktion kommer som tidigare nämnt in på perfekt betyg alla kategorier, men delar den förstaplatsen med myConf, och Nuelab på en tredjeplats med imponerande 4,99 av 5 i betyg. Värsta kategorin på Webperf att nå pallplats!
- Bolag ägda av offentlig sektor – LKAB är tillbaka i toppen, strax före Laholmsbuktens VA, som är strax före Halmstads stadsnät. Med minsta möjliga marginal avgörs denna kategoris placeringar.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik fortsätter toppa även i november, Sinch håller sin andraplats med viss marginal från Astra Zeneca på tredje. SEB Group var på tredjeplats i oktober men har halkat ner betydligt till modesta 3,9 i totalbetyg vilket är strax över genomsnittet för storbolag.
- Svensk turism – Visit Eskilstuna fortsätter visa vägen, Visit Östergötland tar andraplatsen och Osby Turism kommer på tredjeplats i november.
- Svenska och europeiska moln är en kategori som inte ofta kommenteras i månadsrapporterna, men Safespring får 4,37, vilket kanske sporrar Glesys på 3,69, eller Elastx på 3,68, eller Cleura på 3,46 av 5? Samtliga har lågt hängande frukter!
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus, Klostergårdens Apotek och på tredje Meds.
- Ehandel – Adlibris, Inet och Rusta klättrar till tredjeplats.
- Banktjänster – JAK Medlemsbank klättrade betydligt i oktober och i november plockar de förstaplatsen. Andraplats till Avanza, tredje till Collector.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Färdtjänstresor i Region Stockholm hoppar från tredje till första, Stockholms båttaxi är kvar på andra, och Länstrafiken Jämtland/Härjedalen på tredje.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet, Arkaden Bredband och Telenor knyckte tredjeplatsen från Telia som halkade ner till åttonde.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – SVT Play, UR Play och Viaplay.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Luleå Universitetsbibliotek, andraplats till Nextory och tredje till Musik- och teaterbibliotekets katalog.
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Transports a-kassa och tredje tas av ST:s a-kassa då Kommunals A-kassa halkar ner till en sjätteplats.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet leder med god marginal framför Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), som med minsta möjliga marginal leder över Svenska Fotbollförbundet på tredjeplats.
- All offentlig sektor i november – SCB klättrar från tredjeplats till första i november, Hallå konsument är tillbaka på pallplats, på delad tredjeplats hittar vi Eskilstuna kommun och Hedemora kommun. Med Kungliga Tekniska högskolan och Konstnärsnämnden nästan på en delad femteplats.
Avslutningsvis…
Vill du ha en månad gratis Webperf Premium för din webbplats? De första 10 som hör av sig till order@webperf.se får detta - oavsett om du vill testa för första gången eller förlänga din nuvarande premium.
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
- Design for real life av Sara Wachter-Boettcher och Eric Meyer
- Flexible Typesetting av Tim Brown
- Going offline av Jeremy Keith
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!