Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Julkalendrar för webbutvecklare

Inslagna julklappar och trägolv

En återkommande grej i december är julkalendrarna. Både för stora och små. Där en lucka med en ny artikel eller uppgift släpps varje dag. Här får du en lista över sådana julkalendrar för 2023.

Med risk att konstatera det uppenbara, en julkalender är en traditionell julräkning som används för att räkna ner dagarna fram till julafton. Kalendern består vanligtvis av 24 luckor eller fack, en för varje dag fram till julafton. I engelskspråkig kultur har man också konceptet med de tolv dagarna innan juldagen, vilket vi i Sverige nog emellanåt snubblar över.

Varje dag öppnas en lucka för att avslöja en överraskning, en liten present, godis eller en bild. Det är vanligt att julkalendrar används som en spännande och festlig del av jultraditionen, särskilt för barn och de av oss unga i sinnet.

Det finns olika typer av julkalendrar. En populär variant är chokladjulkalendern, där varje lucka innehåller en bit choklad. Det finns också julkalendrar med små leksaker, bitar av Lego, pynt eller andra överraskningar bakom varje lucka. Vissa julkalendrar är designade som en del av en berättelse, där varje dag avslöjar en ny del av historien. Så ja, det finns en viss variation.

Advent of code

Advent of Code är en årlig programmeringsutmaning och tävling. Poängen med Advent of Code är att erbjuda programmerare och utvecklare en rolig och utmanande uppgift varje dag fram till jul, då tävlingen äger rum under december månad.

Advent of Code försöker främja problemlösning, algoritmiskt tänkande och att öva på sina programmeringsfärdigheter. Varje dag presenteras deltagarna med en ny programmeringsutmaning som kräver kreativitet och skicklighet att lösa.

Utöver att vara en tävling är Advent of Code också en möjlighet för utvecklare att lära sig nya tekniker och förbättra sina färdigheter. Många deltagare uppskattar också gemenskapen runt evenemanget och delar sina lösningar och erfarenheter på nätet.
Advent of Code främjar gemenskap inom programmeringsvärlden genom att erbjuda en serie intressanta och varierande utmaningar. → Advent of code ifall du vill koda dig igenom din väntan på jultomten

Perfplanets julkalender

Perfplanets traditionsenliga julkalender är igång som vanligt. Den har som namnet antyder et fokus på hastighet på webbplatser. Så det du har att vänta dig är mätvärden som bekräftar UX (User Experience) och annan form av mätbar prestation (inte att förväxla med svenskan ord prestanda).

Perfplanets julkalender är nyttig för de flesta av oss när vi tror att den största webbplatsen vi själva jobbat med är stor. Det finns mycket att upptäcka av andras perspektiv, men tacksamt nog finns ett arkiv med tidigare års julkalendrar.
Perfplanet julkalender

HTMHell

Förra året lanserades HTMHells adventskalender, vilket blev en smärre succé. Tjugofyra författare världen över bidrog med artiklar om säkerhet, tillgänglighet, UX och prestanda. Då det uppskattades så mycket under 2022 är HTMHell tillbaka 2022 med 24 nya blogginlägg.

Det kommer ett inlägg per dag:
HTMHell

Fler julkalendrar för olika utvecklare

Tro det eller ej, men det finns nog ganska många olika julkalendrar för oss utvecklare att sysselsätta oss med nu i december som en väntan på advent.

Härfår du några ytterligare förslag: