Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #46

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #46 – skickat 22:e mars. Det där med ARIA kontra semantisk HTML, och vem var bäst i mars?

”Accessibility isn’t a line item in an estimate or a budget—it’s an underlying practice that affects every aspect of a project.”
-Laura Kalbag

Intro

Hej där!
Har du fått känna av vårtecken som snödroppar eller meteorologisk vår ännu?

En nyhet på Webperf.se är två nya kategorier. Det framkom att då a-kassorna är statligt finansierade omfattas de av DOS-lagen så nu är de med. Sedan föreslogs det i Slack-communityt att idrottsorganisationer på riksnivå skulle inkluderas i testerna. Ja, det är logiskt med tanke på Sveriges demokratiska föreningsfrihet och då borde idrottsorganisationer ha en hög lägstanivå.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. När ska man använda ARIA och när ska man låta bli?
  2. Går dina texter att läsa och förstå?
  3. Molntjänster efter 2023s Data Privacy Framework
  4. Vilka webbplatser var bäst i mars?

När ska man använda ARIA och när ska man låta bli?

En tumregel vi som byggt webbplatser sedan länge har med oss är progressive enhancement. Det är ett sansat sätt att inte krångla till det eller räkna med att alla tekniska beroenden kommer funka. En webbplats ska fungera bra nog utan både CSS och Javascript. Dock är det idag nog inte många som testat sin egen webbplats utan CSS eller Javascript.

En liknande diskussion är relationen med hur ett webbgränssnitt blir tillgängligt. Många utvecklare tycks tro att man behöver lägga till ARIA-attribut i koden. Samtidigt har W3C som första regel angående ARIA att:

“If you can use a native HTML element [html5] or attribute with the semantics and behavior you require already built in, instead of re-purposing an element and adding an ARIA role, state or property to make it accessible, then do so.”
Using ARIA (W3C)

Allra helst ska man nöja sig med att göra en bra HTML som grund innan man börjar komplettera med ARIA. Om man nu ändå behöver ARIA är det viktigt att det blir rätt utfört. Nu testar inte Axe-core precis allt, men det som går att se på de knappt 4000 sidorna som Webperf följer är att det inte är helt ovanligt med fel.

  • 4,9% - Alla aria-hidden="true"-element innehåller fokuserbara underordnade element
  • 4,8% - Alla attribut av typen aria-* stämmer inte med elementets roll
  • 2 % - Alla ARIA-id:n är inte unika

Distinguishing between ARIA and native HTML attributes (Deque)

Går dina texter att läsa och förstå?

Att en text behöver vara läsbar visste nog de flesta om innan UX-copy blev en grej. Texter som påverkar användarupplevelsen kommer trots allt att få påverkan om det vi vill nå fram med faktiskt når fram.

Ett sätt att göra en texts komplexitet mätbar är metoden läsbarhetsindex (LIX). Genom att få en siffra på hur en text är blir den jämförbar med andra texter och du kan sätta upp målsättningar för hur dina texter ska vara. Mer om LIX och läsbarhet finns i nedan bloggpost:
LIX och läsbarhet - vad är det?

Du som har Webperfs premiumtjänst kan få dina texter beräknade utifrån LIX via vårt API. Men på nedan länk har du en variant i HTML och Javascript du kan göra vad du vill med, exempelvis integrera i ert CMS eller en redaktörshandbok.
Integrera LIX i ditt CMS?

Molntjänster efter 2023s Data Privacy Framework

Det har snart gått ett år sedan EU-parlamentet klubbade igenom DPF som ger en juridisk mekanism att anlita USA-baserade molntjänster. DPF har redan hunnit utmanas och för de som förlitar sig på DPF finns anledning att se hur det utvecklar sig.

Amelia Andersdotter kanske låter som ett bekant namn? Om inte så var hon under en period ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet och med andra ord väldigt involverad i frågor om dataskydd och personlig integritet. Idag jobbar hon som rådgivare på ett svenskt molnföretag, Safespring.

Amelias whitepaper täcker in viktiga uppdateringar och ger dig en checklista för ditt projekt att migrera till en IT-infrastruktur om du nu inte vill fortsätta lita på DPF. Dess föregångare Privacy Shield och Safe Harbor sänktes i Schrems-domarna och kritiken mot DPF är att inget av större vikt förändrats vilket gör dess chanser att klara sig igenom EU-domstolen kanske jämförbara med Schrems 2-domens utgång.

Whitepaper: Läget efter EU-US Data Protection Framework (DPF) från Safespring

Så vem var bäst i mars 2024?

Båstad har ny webb och gick från att ständigt ligga sist till plats 85 av 290.

 

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!