Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #35

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #35 – skickat 21:a april. Regeringskansliet hjärtar Cloudflare trots Schrems-domen, kör din egen Webperf-server och Göteborgs nya webb sämre än den förra.

”Developers seem to be using flashy new tools just for the sake of it, and not because they are solving an actual problem.”

- Louis Lazaris (2015)

Intro

Hej i vårvärmen!

Har du sett The WebAIM Million? Det är en utvärdering av tillgängligheten på den miljon mest besökta webbplatserna. WebAIM har kollat detta i fem år nu och bland insikterna i deras fynd kan noteras att andelen sidor med tillgänglighetsfel har minskat med knappt 2% sedan 2022. Samtidigt är den genomsnittliga sidan full av tillgänglighetsfel. Kolla in rapporten vetja!

Om du vill provköra Premium Liten gratis i två veckor mejlar du order@webperf.se - blir det många kommer det byggas upp en kö att ge tillträde.

Mer info om Webperf Premium

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Nästan två tredjedelar av kommunernas undersidor har simpel funna tillgänglighetsbrister
  2. Även Regeringskansliet har svårt att göra rätt – använder Cloudflare
  3. Kör din egen server med Webperf Core
  4. Nominera till Funka Digital Inclusion Award 2023
  5. Vilka webbplatser var bäst i april?

Nästan två tredjedelar av kommunernas undersidor har simpel funna tillgänglighetsbrister

Missade du artikeln förra veckan där Marcus, MArtin och Martin gick igenom testresultaten från den automatiska tillgänglighetsutvärderingen av 27 000 sidor från de 290 kommunerna?

Att köra automatiska tillgänglighetstester är nog ändå ett absolut minimum för alla som inte vill misslyckas ordentligt, men det behöver också kompletteras med manuella expertgranskningar.

Skribenternas generella rekommendationer är:

  • Skjut inte upp tillgänglighet till senare!
  • Gör regelbundna automatiska tester av webbplatsen.
  • Åtgärda på ett systematiskt sätt det som testerna hittar.
  • Skapa rutin i att skriva beskrivande alt-texter till bilder i publiceringsprocessen.
  • Ha inte som strategi att en (1) person är ansvarig – tillgänglighet kräver ett teams insatser.
  • Kravställ en god nivå på tillgänglighet i tredjepartstjänster, t ex kakdialoger, kartor, chatbotar, enkäter etc. Ibland verkar webbansvariga tro att någon annan bär ansvaret för detta.

Läs hela artikeln på nedan länk och du kan också ladda ner testresultatet för alla sidorna som tillgänglighetsutvärderades:

61% av kommunernas webbsidor har tillgänglighets­brister trots gällande lagstiftning

Även Regeringskansliet har svårt att göra rätt – använder Cloudflare

Pierre Mesure, som ligger bakom hejulf.se från i höstas, snubblade över en förändring i Regeringskansliets webbplats i slutet av 2022. Det såg ut som att regeringen.se börjat använda den amerikanska molnleverantören Cloudflare.

Så Pierre påbörjade en dialog för att nyfiket reda ut hur de tänkt, vilka försiktighetsåtgärder som tagits och vilken av den nödvändiga dokumentationen som fanns att kräva ut för att förstå mer som invånare.

Det ser inte helt lysande ut. Du kan läsa mer om Regeringskansliets upphandling av Cloudflare här:

Även Regeringskansliet har svårt att göra rätt

Kör din egen server med Webperf Core

Förhoppningsvis har det inte undgått någon att Webperf i grunden är ett öppet projekt och våra tester utvecklas som öppen källkod. Den öppna koden finns på Github, men de kan vara lite avskräckande att sätta igång med om man är obekväm med all utvecklarjargong som npm hit, docker dit och pip:a bara in våra requirements. Ett sätt har varit att köpa sig en Webperf Premium som en molntjänst för att slippa bry sig, men det här är inte tänkt som en näringsverksamhet i första hand.

Därför finns nu en sorts mallfil för att du ska kunna sätta upp en testserver på din egen dator. Om du behöver hjälp är du välkommen att fråga vårt community på vår Slack. Det kräver nog att du är digitalt mogen, äventyrlig och nyfiken på att lära mer.

I nedan bloggpost hittar du en nedladdningslänk och guide för hur du kommer igång med din egen server med Webperf Core-testerna:

Kör din egen server med Webperf Core

Funka Digital Inclusion Award 2023 tar emot nomineringar

I oktober kommer Funka dela ut sitt nyinstiftade pris Funka Digital Inclusion Award för första gången. Det görs på Grand Hotel i samarbete med Dagens Industri och tidningen Market på Retail Arena.

”Syftet för oss på Funka med att instifta Funka Digital Inclusion Award är att på ett positivt sätt skynda på utvecklingen genom att lyfta fram förebilder inom offentlig och privat sektor.”

– Lennart Engelhardt, Funkas grundare och VD

Då EU:s stora tillgänglighetsdirektiv, European Accessibility Act, kommer 2025 blir den här frågan viktigare också för privat sektor. Offentlig sektor har sedan tidigare kraven genom DOS-lagen.

Som med många andra priser och branschtävlingar kan företag nominera sig själva. Tanken tycks vara att man får en form av stöttning i hur man kan bli bättre och chansen finns förstås att man kan vinna. Senast 16:e juni ska man nominera.

Funka instiftar tillgänglighetspris (Funka)

53% har fortfarande Google Analytics (eller GTM), att 79% har tredjeparter som inte funkar med GDPR och att 39% har Wordpress som CMS

Du vet om att Webperf har börjat sammanställa lite statistik va? På Webperf.se listas mer än 3000 st webbplatser. De flesta är från Sverige men några hundra är kommuner från de andra nordiska länderna.

Statistiksidan visar statistik om vilka verktyg för webbanalys som används, vilka brister som finns inom tillgänglighet och de skillnader som finns mellan Sverige och våra grannländer i Norden.

Visste du exempelvis att Wordpress har 39% av den svenska marknaden, om man nu tänker Webperf-webbarna som ett tvärsnitt? Eller att Sitevision har 15% och Optimizely 12,4%?

Nedan sida uppdateras varje månad med aktuell statistik om sidorna som kollas på Webperf:

Statistik om webbplatser Webperf.se följer

Så vem var bäst i april 2023?

Göteborgs Stad har byggt om sin webbplats och publicerat i slutet av mars. Göteborg backar till 4,39 i april från 4,56 i mars. Från en sjundeplats till 21:a av 290.

Alla kategorier av webbplatser:

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!