Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #20

Webperf #20

Nyhetsbrevet Webperf #20 – skickat 31:a januari, 2022.

“När du kommer fram till [webbplatsen] bör du komma fram till följande som gör att du godkänner (samtycker) till tre typer av kakor.”

- dataskyddsombud i en svensk region, som tycks tro att samtycke är obligatoriskt

Intro

God fortsättning på det nya året! På Webperf har det varit rätt stiltje men mycket aktivitet under ytan sedan julhelgen. Vi har bytt till nyare tester och med det introducerades andra sätt att räkna ut betygen. Du kan läsa mer om det nedan och varför många webbplatser i januari har betydligt högre betyg än vanligt.

Du som inte hann komma igång och läsa Web Performance-kalendern under december kanske motiveras av att nu finns alla inläggen publicerade?

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Hur var webbplatser byggda 2021?
  2. Nominerade och vinnare av Web Service Awards 2021
  3. Under januari 2022 har många webbplatser högre betyg än vanligt
  4. Vilka webbplatser var bäst i januari?

Hur var webbplatser byggda 2021?

Community-drivna projektet HTTP Archive testar varje månad cirka åtta miljoner webbplatser med verktyg som WebPageTest och Lighthouse. De släpper också statistik från dessa tester, vilket kan vara intressant för att jämföra med de webbplatser vi själva jobbar med.

Rapporten för 2021 är uppdelad i 24 kapitel om olika ämnen, exempelvis om integritet och de olika webbteknikerna, hittar du på nedan länk:

The 2021 Web Almanac

Det finns förstås i den datamängden gott om knasiga avvikelser, men också saker som beskriver hur vanliga vissa problem är. Ett exempel är att det tycks vara stabilt runt cirka 22% av webbplatserna som i Lighthouse-testerna klarar av kontrastkraven. Det vill säga att en överlägsen majoritet av webbplatserna inte är tillgängliga rent visuellt.

De hittade också en webbplats som hade hela 60 Mb med CSS-kod. Flest externa CSS-filer var 2368 st. Medianen för mängd CSS-kod var 70 Kb.

Och nästan ingen använder WebAssembly.

Nominerade och vinnare av Web Service Awards 2021

Enkätföretaget Web Service Award har i drygt tjugo år korat vinnarna bland de kunder de gör webbplatsundersökningar hos. Detta i tre kategorier; kommersiell, samhällsinformation, och intranät.

På Webperf skapades för detta en specialkategori så vi kan utvärdera just de öppna webbplatserna i grupp för intern jämförelse med de test vi är vana vid:

Topplista: Web Service Awards 2021

Topplistan i Webperfs tester var:

  1. Min Pension – 4,43 av 5
  2. Antagning.se – 4,41 av 5
  3. Region Östergötland – 4,16 av 5

De som vann den kommersiella kategorin i var Zeta, som med 3,22 av 5 i Webperfs tester var genomsnittliga. I kategorin för samhällsinformation vann Sveriges Folkhögskolor som i Webperfs tester fick 3,38 av 5 (fjärde plats av tio på Webperf i januari) och var strax bättre än genomsnittet.

Web Service Awards pris utgår ifrån kvalitativa mått så det är inte så konstigt att det skiljer sig från Webperf-testerna.

Under januari 2022 har många webbplatser högre betyg än vanligt

Nära på alla webbplatser som utvärderas på Webperf har högre betyg i januari än i december. Det beror på att det är en övergångsperiod för att använda version 3 av testerna från Webperf Core . Dessa nyare tester kan var och en påverka mer än ett betyg, exempelvis att ett enskilt test både kan påverka betyget för webbstandard men också integritet & säkerhet.

En annan skillnad är att testerna för Pa11y, Pagexray och Yellow Lab Tools inte körs i januari. Särskilt Pa11y och Pagexray brukar många ha riktigt låga betyg i vilket förstås påverkar även totalbetyget.

Dessa tester kommer förhoppningsvis kunna inkluderas under kommande veckor.

Så vem var bäst i januari 2022?

Riksdagspartiernas prestation i januari

Kristdemokraterna och Moderaterna ligger bäst till i januari

Per Ranch i Webperf-communityt brukar hålla extra koll på de politiska partierna och 2022 är det dessutom valår. Per gör ovanstående sammanställning över riksdagspartiernas utveckling över tid. Nu är det inte så att alla riksdagspartier släppt bättre webbplatser i januari utan merparten kan förklaras med att betygssystemet gjorts om med nya testerna som körs sedan årsskiftet.

Som tidigare ligger Kristdemokraterna och Moderaterna bra till.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen