Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Länkröta eller bestående adresser - valet är ditt...

Hur tänker du när det handlar om att namnge filer eller webbsidor? Något som många inte bryr sig om är att ha en plan för hur adresser på en webbplats ska formges.

Det handlar inte bara om att få in attraktiva sökord i filnamnet eller sidans sökväg utan även om huruvida adressen har en chans att få finnas kvar när man uppdaterar webbplatsen, byter publiceringsverktyg eller kanske gör en ordentlig omstöpning av innehållet.

Man behöver inte slita ihjäl sig för att hitta dåliga adresser, sådana snubblar man över varje dag när man har denna tanke i bakhuvudet. Ett snabbt exempel på en dålig webbadress är följande:
www.larssonshundar.se/Balder-nysida.htm

När man skapar adresser till en webbplats ska de namnges så att de inte behöver ändras - någonsin. Åtminstone inte i onödan.
I fallet ovan fanns det sannolikt en adress redan innan som kunde återanvändas, i annat fall så är det onödigt att välja en adress som inte kan återanvändas om webbplatsen senare börjar använda ett
publiceringsverktyg.

En bättre adress hade varit:
www.larssonshundar.se/balder/

Den adressen är teknikneutral, den övre hänvisar till att det finns en fil som heter Balder-nysida.htm vilket gör det svårt att gå över till teknikerna PHP eller ASP.NET exempelvis som då skulle namnges Balder-nysida.php eller Balder-nysida.aspx

Dessutom så:

  • Är det en ny adress som ska uppnå en viss ålder innan "sökmotorn tar den på allvar".
  • Har nog gamla inlänkar sannolikt brutits.

Grundläggande tips vid val av adresser

  • En adress, eller ett filnamn, ska vara kort, beskrivande och förklara vad det handlar om. Utan extrainformation som Microsoft Word - min presentation.pdf
  • Namnge aldrig något med orden nytt, utkast, senaste eller annan form av status i filnamnet eller adressen över huvud taget.
  • Om det är något som naturligt arkiveras, som exempelvis pressmeddelanden eller nyheter, använd en struktur så adressen både visar detta och låter materialet arkivera sig själv. Format enligt nedan:
    www.webbplats.se/nyheter/2008/januari/ny_regnjacka/
  • Strunta i information i adressen som kan tänkas ändras över tid. Det är allt för vanligt att publiceringsverktyg använder sig av extra mappar i stil med www.webbplats.se/templates/min_sida/. Vid ett byte av verktyg kan precis varenda adress förstöras.
Till toppen