Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Hej världen!

Hej världen!

Nu smyger vi igång webperf.se – en tjänst som kollar hur bra webbplatser är byggda.

Webperf är det nya namnet på en tidigare tjänst som legat i träda i cirka ett år. Webbplatsen webbfunktion.com var platsen där idén om att testa webbplatser föddes. Den första versionen innehöll prestanda- och användbarhetstester med hjälp av ett API från Googles Pagespeed. En mellanvariant har varit det öppna projektet Verifierad. Om du kan programmering kan du kolla in Verifierad på Github, ett Python-projekt sponsrat med arbetstid från Västra Götalandsregionen.

Vad gör då webperf.se?

Webperf handlar om att kolla fler saker än prestanda och användbarhet. Vi drar nytta av de tester som finns öppet på nätet samt bygger en del eget. Först kommer vi kolla in vad som kan automatiseras ur boken Webbanalys - förstå och förbättra användarnas upplevelse, efter det blir det all god praxis som dokumenteras i Post- och Telestyrelsens (PTS) webbriktlinjer.se, också kallat Riktlinjer för webbutveckling.

Till en början är det enbart svensk offentlig sektor och riksdagens politiska partier som testas. Varje sajt har en kvot för hur stor del av de tekniska resurserna de kan förbruka över tid. Utifall någon av organisationerna bidrar kommer kvoten ökas. Förr eller senare kommer det nog en premium-tjänst eller något sätt att betala sig förbi detta. Mer om det senare när vi kommit igång.

//Marcus

Till toppen