Ja nog finns det en dag för att högtidlighålla nästan varje viktig frågeställning. Men just idag är det en jag gillar, nämligen Global Accessibility Awareness Day. Att jobba med tillgänglighet och en webb för alla är en ständig strävan, inte något man kan räkna med att bli färdig med.
Du som har läst min bok Webbstrategi för alla noterar i slutet av webbdesign-delen att jag kanske lite oväntat klumpar samman användbarhet och tillgänglighet med bland annat spelbaserat lärande, så kallad gamification. Det är inte en slump. Utöver att varje användares förmågor är ytterst individuella i sin mix så handlar det i grund och botten, för alla användare, också om att visa upp för användaren att det är värt ansträngningen.
Tillgänglighet handlar om empati
Det kan ibland kännas svårt att få gehör för att jobba med tillgänglighet och att det är viktigt. Mitt vanligaste argument är att tillgänglighet kommer oss alla tillgodo - någon gång.
“Vad skickar du till en Iphone 6s med sin retina-skärm som hålls i landskapsläge när den är uppkopplad på ett mediumsnabbt mobilnät och användaren befinner sig ute i solen?”
– Webbstrategi för alla (sida 77)
Inte minst märker alla som använder sin mobil ute i starkt solljus att även de behöver mycket kontrast för att ha en chans att orientera sig på en webbplats. Att vi alla kan ha motoriska problem märker man på en pekskärm när ens intränade finger har ett plåster, eller om man ska visa något på någon annans dator där pekdonet inte är som man förväntar sig. Som att det är en spelmus med så kallad ”hög sense” alltså att muspekaren rör sig på tok för snabbt för en ovan person.
Sen har de flesta av oss kognitiv nedsättning någon gång ibland, åtminstone så har väl alla en nedsatt funktion i slutet på arbetsdagen. Men man kan också vara i affekt, vilket Eric Meyer förklarar i poddavsnittet Designing for Crisis om alla hopplöst designade gränssnitt när allt han ville var att se sin dotter en gång till i livet. Webbstandardorganisationen W3C har sammanställt en lista med exempel, videoklipp som visar hur andra använder webben och vilka behov som finns av tillgänglighet.
Vissa användare har dessa behov hela tiden. För att övertyga motsträviga kan man också välja att bjuda med dem under ett användbarhetstest. Eller något av alla videoklipp på nätet där man får se på vilket sätt dessa svårigheter tar sig i uttryck. Eller så kollar man in det Pär Lannerö skriver idag på PTS blogg, också med anledning av denna dag. Pär hjälpte mig med att innehållsgranska de delar av boken som handlar om tillgänglighet.