E-delegationen har tagit fram Vägledning för webbutveckling, ofta kallat webbriktlinjer.se, för att etablera en standard för webbutveckling inom offentlig sektor.
För dig som varit med ett tag så är detta den nya tappningen av det som kallades för 24-timmarsvägledningen, då när många av oss fick tjata om att det inte var ok att myndigheter trodde man kunde ha öppettider på webben.
*Gäsp*, vem bryr sig?
Även den som inte har med offentlig sektor att göra kan ha nytta av de hjälpsamma tips som finns i vägledningen. Särskilt med tanke på att de flesta punkterna stötts och blötts av landets främsta inom alla tänkbara inriktningar av webbutveckling. Om du inte idag har valt en standard för hur webbplatsen ska fungera är detta en utmärkt början.
Vägledningen finns där av en anledning. Det är ett sätt att inte internt fastna i diskussioner som “men så har vi ju alltid gjort” eller att vid osäkerhet köpa någons argument med hull och hår.
Där jag jobbar har vi en massa dåliga vanor och organisatoriska egenheter. Bland annat är jag trött på att ständigt diskutera förklara varför man inte ska öppna länkar i nytt fönster. Istället för att argumentera brukar jag nu hänvisa till vägledningen, i detta fall riktlinje nr 97 om att bakåtknappen ska fungera:
“Låt användarna själva välja om de vill öppna länkar i nya fönster eller inte. De flesta webbläsare har funktioner för att öppna länkar i nya fönster eller flikar.”
Fanns tidigare på webbriktlinjer.se/r/97-lat-bakatknappen-fungera/
Om man öppnar länkar i nytt fönster kan man ju inte backa i webbläsaren. Användarna märker inte alltid att ett nytt fönster öppnats vilket bidrar med användbarhetsproblem helt i onödan.
Nu kanske man inte måste följa alla riktlinjerna så nitiskt att man stoppar all utveckling och memorerar alla riktlinjer. Dock är det en god idé att välja ut några man alltid följer och om diskussion uppstår om vad som är “best practice” tycker jag att man följer vägledningens rekommendation om man inte har extremt goda skäl att låta bli.
För din bekvämlighet är riktlinjerna dessutom prioriterade, så du vet vad som är viktigast. Den första riktlinjen, som är prio 1, är densamma jag har först på checklistan, nämligen att följa tillgänglighetsstandarden WCAG 2.0 nivå AA.