Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Allt mer trångt i toppen hos Webperf

Allt mer trångt i toppen hos Webperf

Adrian i Webperf-communityt gjorde en spaning bakåt i tiden för att se hur trångt det är bland de högpresterande kommunerna i toppen. Spoiler: Det blir bara tätare.

”Det blir trängre och trängre…” konstaterar Adrian Braekke som jobbar med webb hos Götene kommun. Så som han upptäckt detta är genom att jämföra kommuners månadstopplista för februari 2021, 2022 och nu 2023.

I korthet, om man kollar på hur många kommuner som har totalbetyget 4.0 eller mer så var det:

  • 2021 drygt 20 stycken kommuner.
  • 2022 nära på 80 stycken.
  • 2023 fler än 110 stycken (av 289 kommuner)

Det märks tydligt hur offentlig sektor börjat relatera till de betyg de har enligt de tester vi har i Webperf-paketet. Och deras webbyråer skriver emellanåt i samband med lansering av nya webbplatser på vilket sätt den nya webbplatsen klättrat i Webperf-betyg.

För oss som bidrar i communityt på olika sätt är det förstås kul att se detta perspektiv på mätbarhet breda ut sig. Även fast automatiska tester absolut inte är heltäckande, eller att resultaten är liktydiga med hög kvalitet, är de ett smidigt sätt att hålla koll på de enkelt funna brister man kan råka missa.

Till viss del beror de bättre betygen på att när tredje versionen av testpaketet Webperf Core började användas på Webperf.se så höjdes betygen generellt för alla. Men störst förklaring ligger nog ändå i att nylanserade webbplatser numera nästan utan undantag hamnar på minst 4 av 5 i betyg.

Mer om testerna i Webperf Core

Du vet att med lite Python-kompetens kan du köra testerna själv?

Webperf Core på Github

Till toppen