T12t-gruppen kämpar på trots covid-19 vidare med sina träffar. Fast online som så många andra. Tacksamt för de av oss som inte bor nära Stockholm och att materialet blir digitaliserat av bara farten för att ta del av och dela i efterhand till folk som behöver se. Till denna träff var drygt 200 personer anmälda.
T12t den 23:e september?
“Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, enligt en ny lag. Kommuner och myndigheter riskerar att anmälas och i slutändan bötfällas vid brister.
Lagen började gälla i dag och direkt upprättade Myndigheten för digital förvaltning (Digg) sitt första ärende, gällande en startsida.”
– Ny lag: Hemsidor ska vara mer tillgängliga (SVT Nyheter, 23 september 2020)
Denna gång arrangerar T12t sin träff på en speciell dag. Den dag då alla webbplatser i offentlig sektor i hela EU ska uppfylla webbtillgänglighetsdirektivet! Enligt SVT-nyheten ovan så var det en anmälan om bristande tillgänglighet redan första dagen. Tillgänglighetsspecialisten Tommy Olsson på DIGG förklarar att:
“Bland annat byts huvudrubriken ut med några sekunders mellanrum. Det blir ju ett jätteproblem för en blind person med skärmläsare”
– Ny lag: Hemsidor ska vara mer tillgängliga (SVT Nyheter, 23 september 2020)
Presentationer under T12t-träffen
Det blev presentationer från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), Malmö stad och Funktionsrätt Sverige.
Så påverkas litteraturen av det europeiska tillgänglighetsdirektivet (Jimmy Freiding, MTM och Kristin Nord, MTM)
2025 blir tillgänglighetsdirektivet lag i hela EU och kommer att förenkla tillvaron för miljontals människor. Det är långt mer än dagens direktiv uppnår, bland annat ska allt från bankomater till e-handelstjänster göras tillgängliga. Även litteratur ska göras tillgänglig och detta ska följa principen om universell utformning. Principen innebär att, istället för att vara beroende av särlösningar, ska läsare med funktionsnedsättning få tillgång till e-boken direkt när den ges ut. I samma format och via samma kanaler som alla andra. Funktionsnedsatta ska alltså inte erbjudas egna lösningar, de ska vara med från början.
Tillgänglighetsexperten Jimmy Freiding och verksamhetsutvecklaren Kristin Nord på MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) reder ut hur direktivet påverkar bokbranschen. MTM är de som bland annat ser till att böcker läses in ifall de behövs av någon med behov av extra tillgänglighet.
Hoppa i klippet till det om tillgänglighetsdirektivet
Tillgänglighet i videofilmer (Mikael Hellman, Malmö stad)
Några som varit drivande kring tillgänglighet i videoklipp är Malmö stad. De senaste åren har man hört talas om deras satsningar och höga ambition. Under denna föreläsning pratar Mikael Hellman om hur vi alla kan producera videofilmer för att de ska vara tillgängliga. Det blir också en demonstration av den videospelare som Malmö stad tagit fram. Videospelaren har en mängd tillgänglighetsfunktioner som Malmö stad har utvecklat.
Gå till delen i videoklippet om tillgängliga videofilmer
Att skriva lättläst (Maria O’Donnel, MTM)
Maria berättar om lättläst svenska. Hon har erfarenhet från att vara skribent men också som utbildare på Centrum för lättläst, samt att arbeta främjande av lättläst på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Under presentationen får du veta det viktigaste när det gäller att skriva en lättläst text som så många som möjligt kan förstå.
Hoppa direkt i videoklippet till Marias presentation att skriva lättläst
Kampen för rättigheter – en funktionsrättsaktivists betraktelser (Mia Ahlgren, Funktionsrätt Sverige)
För tjugo år sedan bestämde EU sig för att alla medborgare skulle kunna vara uppkopplade på nätet under hela livet. Och att alla medlemsländer skulle följa riktlinjer för tillgänglig webb från W3C.
Fram till idag har resan varit lång, krokig och händelserik. Vi är inte framme än, men den 23:e september är ett datum som lyfter fram allas rätt till information och yttrandefrihet.
Se presentationen med Mia Ahlgren från Funktionsrätt
Läs och se mer
- t12t meetup online - Blixttal med MTM - 23 September 2020 - själva videoklippet på Youtube
- Able Player - en tillgänglig videospelare i open source
- Equal Play - tillgänglig videospelare fast proprietär variant
- EU:s direktiv 2019/882 om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster - populärt kallat det stora tillgänglighetsdirektivet