Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Öppna data från Webperf

Öppna data från Webperf

Öppna data som koncept är att dela med sig av de datakällor man själv underhåller och erbjuda andra att vidareutnyttja dem. Webperfs öppna data är den typ av register som andra troligen kan ha nytta av.

Vi har börjat smått med öppna data på Webperf, men mer kommer att följa. Essensen i Webperf är att jämföra webbplatser från offentlig sektor på olika aspekter. Mycket runt tillgänglighet, hastighet, standarder och informationssäkerhet är det Webperf försöker besvara.

Men du kanske undrar andra saker? Därför kan du nu snabbt och enkelt komma över alla webbadresser för kommuner och regioner. Kanske vill du göra en textanalys av deras webbplatser men tycker det vore drygt att sammanställa allas adresser. Nu behöver du inte göra det.

Register över offentlig sektors webbplatser

Bra för dig som vill kolla upp något på allas webbplatser. Exempelvis webbskrapa eller vad du nu har för kodningsprojekt.

Inledningsvis är det endast kommuner och regioner i datakällan. Anledningen till det är att gå försiktigt fram. Det här är organisationer som borde kunna jobba professionellt med sin digitala närvaro och för dem borde det vara oproblematiskt att det är simpelt även för illvilliga aktörer att komma över listor där deras adress ingår.

Den data som lämnas ut är en lista där varje organisations info framgår:

  • Namn på organisationen
  • Adress till deras startsida på webbplatsen
  • URI för organisationen på Webperf
  • SameAs, vilket är en URI som hänvisar till organisationen på Wikidata för att du ska kunna leta ännu mer data där

api.webperf.se är startpunkten för att hämta öppna data

Om du är intresserad av även våra grannländers kommuners webbadresser så hör gärna av dig. De finns på Webperf och borde vara lugnt att dela öppet i framtiden.

”Men jag kan inte koda..!”

Du behöver inte kunna koda för att börja leka med öppna data från Webperf. Det finns ett gör-det-själv-projekt på Github som du kan ta en titt på. Ladda in det med Google Colab så behöver du bara en webbläsare och ett Google-konto som utvecklingsmiljö. Det kan inte ens en IT-avdelning misstycka kring.

Det finns två kodexempel du kan följa med i från Webperfs Github-konto:

  1. Kodexempel för api.webperf.se - för öppna data
  2. Kodexempel för premium-API - för de med premiumkonto på Webperf

Mer om öppna data från Webperf