Nyhetsbrevet Webperf #53 – skickat 26:e oktober. Drama i Wordpress-världen & snygg visualisering av hastighet. Och vem var bäst enligt Webperf i oktober?
"Remember, every ‘mistake’ your customer makes, it’s not because they’re stupid. It’s because your website sucks."
– Peep Laja, grundare av ConversionXL
Intro
Hej där i halloween-tider!
Vill du se hur snabb din eller någon annans webbplats är i verkligheten? Kolla då in nya CrUX-visualiseringen som Google släppt på test.
→ Google's New CrUX Vis Tool: Explore Core Web Vitals Data
Behöver du eller en kollega lära mer om tillgänglighet i appar och webbplatser inför 2025? Den 12 november arrangerar PTS tillsammans med AccessibleEU och branschorganisationen Svensk tillgänglighet en sådan träff. Gratis att delta.
→ Tillgänglig elektronisk kommunikation 2025 (PTS)
Apropå tillgänglighet och inkludering så släpptes nyligen en riktigt bra bok på temat helt gratis på nätet.
→ Design for real life av Sara Wachter-Boettcher och Eric Meyer
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Drama i webbvärlden: Wordpress toppstyrning och Firefox skapare omfamnar annonsteknik
- Svenskarna och internet 2024, samt Svenskarna med funktionsnedsättning och internet
- Myndigheters webbplatser som släcks ner tas över av mindre seriösa aktörer
- Bäst på Sitevision 2024?
- Vilka webbplatser var bäst i oktober?
Drama i webbvärlden: Wordpress toppstyrning och Firefox skapare omfamnar annonsteknik
De flesta av oss tänker nog om Wordpress som opensource. Men det är bara delar av sanningen. Wordpress kontrolleras av en stiftelse och den har lånat ut varumärket till det kommersiella företaget Automattic som driver Wordpress.com, alltså en molntjänst för att hyra Wordpress-webbplatser som tjänst. Både stiftelsen och företaget kontrolleras av Matt Mullenweg, och Matt har börjat ge sig på konkurrenten WP Engine som också erbjuder Wordpress som molntjänst.
Här är ett utdrag av galenskapen under oktober:
- 4 okt: Matt Mullenweg: ‘WordPress.org just belongs to me’ (The Verge)
- 4 okt: 159 employees are leaving Automattic as CEO’s fight with WP Engine escalates (Techcrunch)
- 14 okt: The Wordpress drama keeps getting worse (Youtube)
- 15 okt: WordPress bans WP Engine from sponsoring user groups (The Register)
Mozilla, organisationen bakom webbläsaren Firefox, har också gjort lite av en U-sväng på sistone. Från att ha varit värnare av personlig integritet och ett öppet internet har de omdefinierat sig själva till ett annonsföretag.
"Mozilla is going to be more active in digital advertising. […] we do this fully acknowledging our expanded focus on online advertising won’t be embraced by everyone in our community"
– Improving online advertising through product and infrastructure (The Mozilla Blog)
Vissa drog öronen åt sig redan innan Mozilla uttryckligen sa att ”inte alla kommer gilla det här, men” när de började ta steg åt att börja med artificiell intelligens (AI).
"Of the many potential futures for AI, we want to realize one that is grounded in communities, openness, and trustworthiness."
– Mozilla AI
En teori man kan ha om varför Mozilla gör detta är att deras huvudsakliga finansiering har varit att få pengar av Google. Om man är lite elak kan man säga att Mozilla har fått de pengarna av Google för att vara ett sorts alibi att Google inte är den monopolaktör de kan framstå som (och numera också dömda).
→ Will Google's historic monopoly lawsuit be the death knell for Mozilla and Firefox? (Fortune, augusti 2024)
Svenskarna och internet 2024, samt Svenskarna med funktionsnedsättning och internet
Svenskarna och internet (SOI) släpps varje år och ger oss aktiva inom det digitala landskapet ett uppdaterat nuläge om hur olika svenskar ser på internet och hur de beter sig. I slutet av september släpptes studien för 2024 av Internetstiftelsen.
→ Svenskarna och internet 2024
Det finns en kompletterande studie som fokuserar på de svenskar som lever med en funktionsnedsättning – Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI). SMFOI-enkäten är världens största enkätundersökning om digital tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning! SMFOI handlar om hur personer med funktionsnedsättning använder internet, digitala tjänster och appar.
"– Det är uppenbart att vi behöver fokusera på fler insatser för att digitaliseringen ska ge positiva effekter för fler. Det finns en risk att många hamnar på efterkälken när allt fler analoga lösningar försvinner, menar Dan Sjoblom, generaldirektör PTS."
– Ny undersökning visar att många fortfarande känner sig utanför digitaliseringen (PTS)
→ Rapporter och resultat – Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (Begripsam)
Myndigheters webbplatser som släcks ner tas över av mindre seriösa aktörer
Pierre Mesure har tidigare bidragit på Webperf angående Moderaternas tveksamma marknadsföring inför riksdagsvalet 2022, i samband med lanseringen av HejUlf.se
2023 var det Regeringskansliets skifte att använda Cloudflare som diskuterades av Pierre.
→ Även Regeringskansliet har svårt att göra rätt
Sedan sommaren 2024 har dock Pierre undersökt hur väl svensk offentlig sektor och myndigheter tar hand om de domäner man köpt in och etablerat. Det enkla svaret är att många inte riktigt har en plan efter att deras råd, myndighet eller projekt är avslutat, och att en svensk *.gov.se åtminstone skulle skyddat mot oseriösa oppurtunister.
→ Svenska myndigheters tendens att överge domäner - tas över av oseriösa aktörer (Webperf)
UX-profilen Per Axbom har också reagerat på Pierres skrivelse och Per bidrar med en hel del nyansering av vad följdverkningarna är av det Pierre påpekar.
→ Myndigheters länkröta och några råd om digitalisering (Axbom)
Bäst på Sitevision 2024?
Sitevision CMS är det där publiceringssystemet från Närke, närmare bestämt från Örebro, som enligt undersökningar har väldigt nöjda webbredaktörer. I oktober arrangerar de sin årliga interna konferens Sitevisiondagarna. En programpunkt är att hylla de nominerade - och att juryn utser de bästa webbplatserna - inom Sitevision som ekosystem.
De har kategorierna Bästa marknadsförande webbplats, där följande blev finalister:
- Humana AB
- Högskolan i Gävle
- Luleå Tekniska Universitet
- PRO (Pensionärernas riksorganisation)
Också kategorin Bästa samhällsinformerande webbplats och då var det följande fyra webbplatser som finalister:
- Kristianstads kommun
- Sundbybergs stad
- Tillväxtverket
- Webbriktlinjer (som förvaltas av Digg – Myndigheten för digital förvaltning)
I kategorin Bästa intranät på Sitevision nominerades följande finalister:
- Humana AB – är med på en annan kategori 2024
- Luleå kommun
- Socialdemokraterna
- Stockholms universitet
Om du utgår från Webperf-betygen, det vill säga automatiska tester, så var PRO bäst, följt av Tillväxtverket, Sundbybergs kommun och Luleå Tekniska Universitet. Se hur alla finalisterna i Sitevision Awards placerar sig enligt Webperf-testerna.
→ Resultat för finalisterna i Sitevision Awards 2024
De som slutligen vann priset var Högskolan i Gävle, Tillväxtverket och Humana AB. Grattis!
Så vem var bäst i oktober 2024?
I oktober är det tro det eller ej ingen som hört av sig om att man publicerat en ny webbplats. Ifall du vill berätta om en ny webbplats är det enklast via vår Slack-kanal, både för att få stöd av alla i communityt om hur ni presterat men också för att komma med i nyhetsbrevet.
- Politiska partier – Moderaterna är klart bäst av riksdagspartierna och nästan bäst av alla partier, följt av Sverigedemokraterna, samt Kristdemokraterna på delad plats med Miljöpartiet.
- Svenska kommuner – Eskilstuna i topp som vanligt, men Hedemora knep andraplatsen framför Götene. Och Bollnäs flåsar i Götenes nacke om pallplats.
- Svenska regioner – Region Norrbotten på en övertygande förstaplats sedan väldigt länge, Region Skåne håller andraplatsen och Region Halland är på tredjeplats.
- Övrig offentlig sektor – MUCF knyckte förstaplatsen från SCB som nu är på silver. Konstnärsnämnden på tredjeplats (och Polisen är på en femteplats, vilket nog känns ovant)
- Offentlig sektors webbtjänster – Cert.se passerar i oktober Hallå konsument, och Vårdhandboken är kvar på tredjeplats.
- Medier – Tidningen Svensk Polis fortsätter, Sveriges Radio är kvar på andraplats, och Sveriges Television på tredje.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Karolinska Universitetssjukhuset, Folktandvården Östergötland och Folktandvården i Gävleborg.
- Kulturverksamheter – Polismuseet tar förstaplatsen igen framför Eskilstuna stadsmuseum, och Hälsinglands museum halkade ner på tredjeplats.
- Patientorganisationer – XLH svenska patientföreningen leder i oktober, Patientförening för transpersoner på andraplats och Melanomföreningendelar tredjeplatsen med Pensionärernas riksorganisation i oktober.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Tankesmedjan Balans, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
- Insamlingsorganisationer – Stiftelsen Gävle Cancerfond, andraplats Svenska Sjöräddningssällskapet och tredje till Trossamfundet Svenska Kyrkan.
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation, Kommunal och Unionen delar på andraplatsen, och om nästa organisation bör nämnas så håller Brandmännens riksförbund fjärdeplatsen.
- Utbildning och forskning – Umeå universitet slutade i oktober att dela förstaplatsen med Linköpings universitet som fick en andraplats. På tredjeplats hittar vi Green innovation Park och Antagning.se
- IT-bolag och webbyråer – Factor10 först, Nimble Initiatives på andraplats och Whitespace håller tredjeplatsen precis framför WCAG Networks även i oktober.
- Övrigt digitalt – myConf, Nuelab och Texta mig. Samma som i september.
- Bolag ägda av offentlig sektor – Krokomsbostäder och Sundsvalls Energi tog tillbaka förstaplatsen i oktober, strax efter hittar vi Laholmsbuktens VA.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik fortsätter toppa, men Sinch placerar sig på en andraplats med viss marginal över SEB Group på tredjeplats.
- Svensk turism – Visit Eskilstuna fortsätter visa vägen, Visit Linköping tar andraplatsen och Visit Östergötland på tredjeplats i oktober.
- Svenska och europeiska moln
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus, Meds och på tredjeplats hittar vi Klostergårdens Apotek.
- Ehandel – Adlibris, Inet och ICA. Samma som i august och september.
- Banktjänster – SEB, men JAK Medlemsbank glider av någon anledning upp på andraplats framför ICA Banken i oktober.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Stockholms båttaxi, Tågab och ärdtjänstresor i Region Stockholm.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet, Telia och Arkaden Bredband.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – SVT Play passerar UR Play i oktober, och Viaplay äger tredjeplatsen.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Luleå Universitetsbibliotek, andraplats till Musik- och teaterbibliotekets katalog. Malmö universitets bibliotek är på tredjeplats.
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Transports a-kassa och tredje till Kommunals A-kassa.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet leder med viss marginal framför Svenska Fotbollförbundet, som med minsta möjliga marginal leder framför Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
- All offentlig sektor i oktober – MUCF håller marginal mot Eskilstuna kommun, som håller undan SCB på tredjeplatsen! På delad fjärdeplats hittar vi Hedemora komun och Cert.se
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
- Design for real life av Sara Wachter-Boettcher och Eric Meyer
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!