Nyhetsbrevet Webperf #52 – skickat 24:a september. Hur bra är automatiska tillganglighetstester? Vilka är bäst i offentlig sektor enligt Funka? Och vem var bäst enligt Webperf i september?
“Users spend most of their time on other websites, so they expect your site to work like all the other sites they already know."
- Jakob Nielsen
Intro
Hej!
Nu är det officiellt höst och för oss som jobbar är vi nog uppe i fullt tempo vid det här laget. Det märks inte minst på hur packat det är med konferenser. Många av konferenserna går lyckligtvis att följa på distans.
Sedan augusti har det hänt en del på tillgänglighetsfronten. Dels att det finns ett klargörande (till sist) om begränsningarna med automatiska tillgänglighetstester på Webperf.se, men också att Web Service Awards frågat om WCAG-följsamhet och Funka hade sitt Digital Inclusion Awards i september där de korade en vinnare. Det är vad detta nyhetsbrev tar upp.
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Långläsning: Automatiska tillgänglighetstester räcker inte hela vägen
- Web Service Awards trendmätning 2024 om svenska webbplatser
- Finalister i Funka Digital Inclusion Award - Offentlig Sektor 2024
- Försäkringskassan släpper sitt designsystem öppet
- Webbkoll flyttar till ny hemvist hos 5 juli-stiftelsen
- Vilka webbplatser var bäst i september?
Långläsning: Automatiska tillgänglighetstester räcker inte hela vägen
I slutet av augusti publicerades en längre text på Webperf om varför de automatiska testerna inte är bra nog, men också hur var och en av oss kan börja göra manuella tester. Det är inte jättesvårt, och alltid en bra grej, att ha testat på egen hand för att förstå lite mer om vad en expertgranskare håller på med. Även om du anlitar en tillgänglighetsexpert!
→ Automatiska tillgänglighetstester är inte tillräckligt – så här börjar du testa manuellt (Webperf)
Förhoppningsvis har du sett att Gov.uk har affischer översatta till svenska om tillgänglighet?
→ Designa för tillgänglighet (Github)
TPGi vill också tipsa om mätetal för tillgänglighet:
→ Maturing Your Accessibility Program: KPIs and Strategies for Success
Web Service Awards trendmätning om svenska webbplatser 2024
Web Service Award (WSA) genomför årligen en trendmätning av både webbplatser och intranät. Nu i september var det dags för svenska webbplatser.
Den metod Web Service Award använder sig av är nästan uteslutande kvalitativ och baseras på enkäter. Men Web Service Award aggregerar enkätsvaren till statistik för att beskriva hur svenska intranät eller webbplatser fungerar från år till år.
Ett urval av fakta från Web Service Award trendundersökning för webbplatser år 2024:
- 88 procent uppger att det planeras att göra större förändringar av webbplatsen.
- 11 procent ska bygga ny webbplats.
- 22 procent av planerade webbprojekt stoppas.
- 58 procent har mätbara mål med sin webbplats.
- 49 procent uppger att innehållet är sökmotoroptimerat (SEO).
- 63 procent har rutiner för att se att innehållet är korrekt.
- 22 procent uppger att de använder AI på sina webbplatser.
- 52 procent som följer upp och utvärderar förbättringar.
“86 procent uppger att de tillgänglighetsanpassat sina webbplatser. Det offentliga är bäst i klass. Där över 90 procent är tillgängliga enligt WCAG 2.1 nivå AA.”
– Hur mår Sveriges webbplatser 2024
Att nästan 9 av 10 anser att de följer WCAG står ut en del i hur enkäten från Web Service Award besvaras. De förvisso enkla, men på tusentals webbplatser, automatiska tester som görs av Webperf tyder på något helt annat än det som självrapporterats till Web Service Award. Det är precis av den här anledningen man som analytiker behöver mixa metoder. Att med kvalitativa tester (som Web Service Award-enkäter) och kvantitativa tester (via Webperf, mfl) för att få en mer komplett bild. Det räcker för det mesta inte med en metod för att få en bra bild.
Ladda ner WSA-rapporten för 2024 om du vill jämföra dig med hur andra ser på sin egen webbplats: → Ny trendrapport: Hur mår Sveriges webbplatser 2024 (Web Service Award)
Finalister i Funka Digital Inclusion Award - Offentlig Sektor 2024
Tillgänglighetsspecialisten Funka Nu har under året haft några distraktioner i form av ett konkursförfarande under våren. Men nu efter sommaren kom återigen frågan hur Funkas ”Digital Inclusion Award” funkar. I realiteten har det varit lite oklart, men under hösten blev finalisterna klara; Mälarenergi AB, Skellefteå kommun, Skurups kommun och Statens tjänstepensionsverk.
Det blir också en fråga om man gjort automatiska/simpla tester innan man börjat med det mer kvalitativa. Ingen av finalisterna var bättre på automatiska tester än Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Men SPSM kom inte ens till final i Funkas Digital Inclusion Award för offentlig sektor.
→ Finalister i Funka Digital Inclusion Award - Offentlig Sektor 2024 (Webperf)
Vilka vann Funka Digital Inclusion Award - Offentlig Sektor 2024?
Statens tjänstepensionsverk! Bland finalisterna så var det Statens tjänstepensionsverk som hade minst antal tillgänglighetsbrister med automatiska metoder så som Webperf undersöker saker, men Funka-juryn hade en bredare motivering än blott automatiska tillgänglighetstester:
"Med stort engagemang på alla nivåer i verksamheten och kompetent genomförandekraft har årets vinnare höga ambitioner att arbeta långsiktigt och leverera praktiska resultat när det gäller digital tillgänglighet. De arbetar kontinuerligt med att höja kunskapsnivån hos befintliga och nya medarbetare. Designen är tilltalande och lugn och för användaren är webbplatsen logisk, begriplig och hjälpsam. Fokus på digital tillgänglighet gör att de har kommit långt med inkluderande funktionalitet för många användargrupper. Årets vinnare är en förebild för andra inom offentlig sektor att vara mer digitalt inkluderande."
– Stor applåd till Statens tjänstepensionsverk, SPV - Vinnare i Funka Digital Inclusion Award - Offentlig sektor 2024 (Linkedin)
Försäkringskassan släpper sitt designsystem öppet
Vissa av oss har pekat på Gov.uk, och andra, som skapar gemensamma lösningar för alla andra inom offentlig sektor att göra en kopia för sitt fortsatta arbete. Att följa open-source på riktigt och inte återuppfinna hjulet mer än nödvändigt!
"Ända sedan vi påbörjade skapandet av Försäkringskassans designsystem har vi haft som mål att göra det tillgängligt som öppen källkod. Nu är vi äntligen där och kan tillsammans med andra utveckla framtidens designsystem."
– Kristoffer Nilsson (Linkedin)
Kolla in Försäkringskassan designsystem på Github:
→ Försäkringskassans Designsystem (Github)
Webbkoll flyttar till ny hemvist hos 5 juli-stiftelsen
Föreningen Dataskydd finns inte längre, men det utmärkta testet Webbkoll lever vidare. Webbkoll flyttar in hos den svenska 5 juli-stiftelsen men kommer att också finnas kvar på sin gamla adress i några veckor till.
Ifall du vill vara säker på att Webbkoll-testerna fungerar behöver du även lägga till deras IP-adress. Den är för närvarande 37.27.81.11, men under hösten 2024 kommer Webbkoll att enbart finnas på webbkoll.5july.net och då är det istället IP-adressen 79.136.77.11 du behöver släppa fram.
Vill du vara säker på att också Webperfs testservrar når fram till din webbplats?
Webperfs tester körs även för de webbplatser utan premium-abonnemang ofta från fasta IP-adresser, men utan några garantier. Exakt vilka IP-adresser man behöver släppa fram framgår av listan under punkt 2 på nedan länk – en lista som uppdateras ibland.
→ Vanliga frågor och svar om Webperf
Vill du kunna begränsa Webperfs testande till enbart från våra fasta IP-adresser behöver du skaffa någon av Webperfs Premium-tjänster.
Så vem var bäst i september 2024?
- Politiska partier – Moderaterna är bäst av riksdagspartierna, följt av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.
- Svenska kommuner – Eskilstuna i topp som vanligt, Götene strax efter och Hedemora på tredje.
- Svenska regioner – Region Norrbotten på en övertygande förstaplats som vanligt, Region Skåne kom upp på andraplats och Region Östergötland halkade ner på tredjeplats.
- Övrig offentlig sektor – SCB, MUCF och Polisen kom upp på en tredjeplats.
- Offentlig sektors webbtjänster – Hallå konsument, Cert.se och Vårdhandboken. Som i augusti.
- Medier – Tidningen Svensk Polis, Sveriges Radio och Sveriges Television toppar. Samma sedan i juli.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Karolinska Universitetssjukhuset, Folktandvården Östergötland och Södra Älvsborgs Sjukhus.
- Kulturverksamheter – Hälsinglands museum tog revansch och gled in framför Eskilstuna stadsmuseum, och Polismuseet på bronsplats.
- Patientorganisationer – Melanomföreningen toppar, XLH svenska patientföreningen på andra och Patientförening för transpersoner på tredje.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Tankesmedjan Balans, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
- Insamlingsorganisationer – Stiftelsen Gävle Cancerfond kom från ingenstans i augusti och toppar i september framför Melissafonden insamlingsstiftelse, och på delad tredjeplats hittar vi Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Sjöräddningssällskapet.
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation, Nordic Financial Unions, och Unionen.
- Utbildning och forskning – Umeå universitet delar förstaplatsen med Linköpings universitet, och Kungliga Tekniska högskolan på en tredjeplats.
- IT-bolag och webbyråer – Factor10 först, Nimble Initiatives på andraplats och Whitespace knycker tredjeplatsen från WCAG Networks i september.
- Övrigt digitalt – myConf, Nuelab och Texta mig
- Bolag ägda av offentlig sektor – LKAB, Laholmsbuktens VA och Halmstads stadsnät återtog pallplatsen i september från Krokomsbostäder.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik, Handelsbanken och SEB Group. Alfa Laval gled ner från en tredjeplats till delad åttondeplats.
- Svensk turism – Visit Eskilstuna, Visit Östergötland och Visit Linköping.
- Svenska och europeiska moln
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus, Meds och på tredjeplats hittar vi Klostergårdens Apotek.
- Ehandel – Adlibris, Inet och ICA. Samma som i augusti.
- Banktjänster – SEB, ICA Banken och Resurs Bank tar tredjeplatsen från Collector.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Stockholms båttaxi, Västtrafik och på tredjeplats Länstrafiken Jämtland/Härjedalen. Som i augusti.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet, Telenor och Telia.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – UR Play passerar SVT Play i september, och Viaplay delar tredjeplatsen med Netflix.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Luleå Universitetsbibliotek, andraplats till Musik- och teaterbibliotekets katalog. Lantbruksuniversitetets bibliotek är på tredjeplats.
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Kommunals A-kassa och en tredjeplats till Transports a-kassa.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté på silver och Svenska Fotbollförbundet på en tredjeplats.
- All offentlig sektor i september – SCB lever på marginalen precis framför Eskilstuna kommun och Region Norrbotten. Götene kommun fjärde bäst och femteplatsen delas av MUCF och Hallå konsument!
Intressanta artiklar
Nizar som några i Webperf-communityt säkert känner igen har skrivit om CSP och SRI. Ett rätt vanligt magknip och utmaning att få till på rätt sätt.
→ Supply Chain Security Risks in Static Sites (Nizar's Blog)
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa i höst?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!