Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Layout med Mio Fredriksson

Mio är den av mina vänner som jobbar med layout av fysiska ting, det vill säga kataloger, annonser och allt annat där information behöver stödjas med design.

Mio Fredriksson (fotograf: Anna Hult)På forntiden, när jag jobbade på WM-data på 90-talet, hade jag två stycken kollegor som jobbade med liknande grejer som Mio. Det fanns inte ett enda projekt de inte var inblandade i och till skillnad från oss utvecklare var de mer avgörande för att produktionen inte skulle stå still.

När jag och Mio pratat jobb inser jag att det kräver en strukturerad arbetsmyra för att få ihop det hon gör, och i denna intervju ställer jag lite mer ämnesspecifika frågor om hennes jobb.

Hej Mio! Vem är du och vad jobbar du med?

- Ett dansande energiknippe som sitter på Dragster och layoutar och gör original för print (och ibland webb). Kan hända att jag får programmera en flash-banner då och då.

Varför är layout-arbetet viktigt?

- För att få en bra slutprodukt (print) krävs kompetens om hur man tekniskt måste förbereda ett dokument för print. Dessutom sitter en originalare på grafisk kunskap såsom layout och typografi, jag tittar med andra ögon på ett dokument än vad t.ex. en formgivare gör.

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter, vad kan man inte fuska med?

- Dubbelkolla att bilderna håller i upplösning, att originalet sparas ut enligt materialspec och att alltid korrläsa/dubbelkolla sig själv.

Är vi i Sverige bra på det du gör?

- Jag tror att det är lätt att råka hamna i rollen som originalare för att man hjälper till lite att fixa nån layout här och där på ett företag. Man kommer ganska långt utan utbildning, men när något går fel eller inte blir som det var tänkt kan man inte riktigt förklara varför. Samtidigt finns det jättefina utbildningar som höjer kvaliteten på yrket.

Något särskilt på webben just nu som du tycker är spännande?

- Jag ligger verkligen inte i framkant när det gäller att hitta nya spännande saker på webben. Jag önskar att det fanns ett större intresse hos mig att inspireras och hitta spännande sidor och verktyg. Men det jag använder mig av på nätet för att underlätta mitt jobb är google, toggl.com för tidsrapportering, whatthefont och bildsök (framför allt free stock images)

Vad är det som gör att du gillar ditt jobb?

- Känslan av att man hela tiden utvecklas och lär sig nya saker. Att ha grymma kollegor som delar med sig och teamworkar istället för att konkurrera. Att det är stor variation på mina arbetsuppgifter. Ena stunden programmerar jag flash-banners, i nästa layoutar jag en mässmonter för att avsluta dagen med 30 individuella annonser.

Var kan folk hitta mer information om dig och det du gör?

- Jag har börjat fylla i min profil på LinkedIn. Jag har 4 års erfarenhet av originalande och största kunden just nu är Smarteyes, där jag har ett finger med i nästan alla trycksaker.