Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Kristian Norling om 404-sidor och intranät

Kristian och jag har sedan 2002 antingen varit kollegor eller haft en kund-konsultrelation. Även där har vi turats om att vara konsult. Det är väl ett uttryck för hur liten branschen är i Göteborg.

Just nu under våren är Kristian aktuell med två saker. Dels som redaktör för en ännu inte namngiven intranätbok som släpps i april, men också för intranätkonferensen Intranätverk: Göteborg som körs i maj.

Du som vill ha ett exemplar av intranätboken lär få mer information när publiceringen närmar sig. Personligen tycker jag att det är kul att en bok om intranät kommer ut på svenska efter alla dessa år. Det är viktigt att välskrivet material kommer ut även på svenska - vår tradition är ju att inte svamla lika mycket som den förhärskande amerikanska lit(ter)aturen inom vad som slarvigt kan kallas för “tech press”. Jag är lite lätt generad att få delta, men främst tacksam över att Kristian sett till att få denna bok gjord - den kommer utan tvekan göra nytta!

Men till något som alldeles nyss hänt. Kristian Norling har beställt en Error 404-sida till Intranätverk till en kostnad om ynka 4 dollar.

Var gjorde du detta fynd?

- Jag gjorde som vanligt sökte på nätet, men det mesta är ju ren dynga. Hamnade precis som allt som oftast på Envato Marketplace och hittade felsidan där för det facila priset av 4 USD. Jag gjorde sen om den litegranna för att bättre passa webbplatsens design och uttryck.

Vad ingick och var det svårt att få det att fungera på din webbplats?

- Alla filer ingick och i princip kan filerna bara laddas upp på webbplatsen och så är du igång. Jag mixtrade förstås lite innan jag var nöjd.

Hur kommer det sig att du tycker att man ska bry sig om sin 404-sida?

- Varje webbplats som är lite större och under ständig utveckling får ofrånkomligt sidor som byter namn och plats. Vi har jobbat en hel del med informationsarkitekturen på intranatverk.se på senaste och då fick många sidor nya URL:ar.

- Sen tycker jag själv om webbplatser som bryr sig om sina besökare så pass mycket att de har en trevlig 404-sida. Gärna med lite humor och kanske tom ett “easter egg” eller något annat dolt budskap. Kanske kan du hitta något sådant på vår 404-sida?

Hur är tillståndet för intranät idag enligt dig?

- Jag tycker att intresset för intranät är större än någonsin. Vissa kallar det för digital arbetsplats, men enligt mig är det samma sak, de andra har haft en för snäv definition av intranät. Vad jag tycker kan du läsa om här: intranatverk.se/intranet-definition/

- För mig är intranätet ett uttryck för organisationens kultur, arbetssätt och kommunikationstradition. Intranätet avspeglar helt enkelt hur organisationen är och fungerar, på gott och ont. Det är en av anledningarna till att intranät mest verkar få skäll.

- Det som är glädjande och intressant är att organisationer börjar koppla ihop den fysiska och den digitala arbetsmiljön. Aktivitetsbaserade arbetsplatser med ett adekvat IT-stöd och organisationsformer som stödjer moderna arbetssätt. Det tror jag mycket på. Och kombinera det med återkomsten av Knowledge Management och portaler så ser det riktigt spännande ut framöver.

Du är ju något av en välkänd profil inom intranät i Sverige, är det något särskilt inom intranät som gör dig uppspelt just nu?

- Jag ser självklart fram emot Intranätverk 2015: Göteborg den 20-21 maj med massor av spännande praktikfall och talare från Skandinavien och Europa.

- Men det som gör mig särskilt glad och stolt är att vi är ett gäng som tillsammans ska publicera den första intranätboken sedan 2002 på svenska! Många av Sveriges mest framstående intranätprofiler är med och bidrar i boken som är en antologi.