Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Kommunikation i Lund med Lina Rudin

Några som sällan hörs särskilt ofta i branschmedia är de som jobbar på centrala positioner inom offentlig sektor. Då jag är nyfiken på dessa personer har jag slängt ut många inviter i mitt kontaktnät.

Lina Rudin profilfoto

En som fastnade på kroken är Lina Rudin som jobbar med IT-strategi, projektledning och kommunikation i Lunds kommun. Inte helt olikt den mix av roller dels jag själv men också många av mina kollegor på landstinget har.

Hej Lina! Vem är du och vad är det du jobbar med?

- Jag jobbar med att få offentlig sektor att jobba smartare, gärna med IT som hjälp. Min titel är IT-strateg och kommunikatör vilket innebär att jag projektleder olika utvecklingsprojekt och jobbar med att göra IT begripligt för Lunds kommuns 9000 medarbetare.

Varför är det du jobbar med viktigt?

- Kommuner och andra organisationer inom offentlig sektor ska se till så att samhället fungerar så väl som möjligt. Offentlig sektor behöver därför bra folk som jobbar för att organisationerna ska bli så bra som möjligt.

- Vad gäller teknik så har det inget eget värde, även om det ibland kan verka så. Det är när vi kan använda teknik (och kommunikation för den delen) på smarta sätt som värde skapas. Då är det viktigt att försöka se hur vi kan göra saker smartare, kanske med hjälp av teknik, kanske med hjälp av kommunikation, och ibland finns det naturligtvis även andra lösningar.

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter, vad kan man inte fuska med?

- Försök hela tiden förstå den som ska arbeta med tekniken, resultatet av ett projekt eller den som ska förstå det du kommunicerar. Utan förståelse blir resultatet inte hälften så bra. Som projektledare blir också ledarskap ett viktigt redskap. Det är till exempel viktigt att föregå med gott exempel, tänka steget längre och se människor.

- Jag tycker också att samarbete är otroligt viktigt. Att jobba i offentlig sektor gör att det finns stora möjligheter att samarbeta, till exempel mellan organisationer, avdelningar eller förvaltningar. Fundera alltid över vem som kan bidra när du ska göra något. I Sverige finns 290 kommuner och ändå är det lätt att börja på ett nytt hjul istället för att försöka lära av andras erfarenheter.

Är vi i Sverige bra på det här?

- Sverige är generellt duktiga på både ledarskap, teknik och kommunikation men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Jag skulle vilja passa på att hylla två grannkommuner:

  • Malmö som är duktiga på medborgardialog i sociala medier.
  • Helsingborg som utmanar offentlig sektor med till exempel öppet nätverk.

Har du exempel på nyttiga användningsfall där det du gör gjort stor skillnad?

- Jag har till exempel jobbat med en tjänst för distansarbete som gör att du kan koppla upp dig oavsett om du har en privat dator, surfplatta eller telefon. Jag jobbar också en del med guider och interaktiva utbildningar där våra medarbetare enkelt kan söka svar på sina frågor eller lära sig nya kunskaper.

- Mitt favoritexempel på samarbete i offentlig sektor är min Facebookgrupp. Tidigare jobbade jag med sociala medier och startade då en Facebookgrupp för diskussioner kring sociala medier i offentlig sektor. Den har idag drygt 4200 medlemmar och är full av intressanta diskussioner där människor hjälps åt. Sök på Sociala medier i offentlig sektor, på Facebook om du också vill vara med.

Något särskilt på webben just nu som du tycker är spännande?

- Ett projekt jag jobbar med nu är vårdplanering via videokonferens, tillsammans med sjukhuset i Lund. När patienter skrivs ut från sjukhuset men behöver mer hjälp tar kommunen över ansvaret. Istället för att samla doktorer, sjuksköterskor handläggare, patienter och anhöriga i fysiskt möte för vårdplanering ska vi prova att ersätta möten med videokonferens. Det ska bli spännande att se resultatet.

Var kan folk hitta mer information om dig och det du gör?

- Fördelen med att vara den enda i Sverige som heter Lina Rudin är att jag är lätt att hitta. Googla Lina Rudin eller sök upp mig direkt på Twitter, Facebook eller Linkedin till exempel.