Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Karin Ahlins andra sida – den forskande informatikentusiasten

Karins ena halva är att jobba med att få öppna data att hända, den andra är mer akademiskt lagd. Jag har förstått att Karin forskar på den interna organisationens kvalitativa nytta av digital information.

Karin Ahlin, doktorand på MittuniversitetetKarins ena halva är att jobba med att få öppna data att hända, den andra är mer akademiskt lagd. Jag har förstått att Karin forskar på den interna organisationens kvalitativa nytta av digital information.

Nu senast hamnade vi i en intressant metadiskussion av semantisk art, nämligen om mätvärden kan vara kvalitativa, eller om det bara gäller när de är kvantitativa. Ska jag vara ärlig får jag djupa veck i pannan av att analysera språket på den nivå Karin tycks ha som talang, men det står utom tvekan att jag ska försöka få Karin att korrekturläsa min nästa bok - den om webbanalys :)

Hej igen, Karin! Vad är det du gör när du inte pysslar med öppna data och innovation?

- Doktorand som forskar på Mittuniversitetet i Östersund i ämnet Informatik. Håller mest på med att ta fram de kvalitativa, omätbara, nyttorna som finns med digital information internt i organisationer. Den digitala informationen som jag forskar på är teknikinformation, vilket är information som är kopplad till varor eller tjänster, t.ex. manualer. Jag jobbar också med att vara handledare åt studenter som skriver litteraturrapporter och examensarbeten, en del som är väldigt rolig.

Går det att förklara för oss lekmän varför det är viktigt?

- Det är viktigt för att vi inte kan beskriva vilka nyttor som finns kopplat till digital information, vilket i förlängningen innebär att vi inte värdesätter, vårdar och styr den på det sättet som behövs. I det digitala samhället är vi mer och mer beroende av den digitala informationen och vi behöver se den som en tillgång som vi hanterar på rätt sätt.

Vilka är dina viktigaste arbetsuppgifter, eller synsätt?

- Det viktiga i min forskning är att vara nyfiken, lyhörd, gilla att läsa och skriva mycket. Göra en uppgift, göra om och diskutera det som jag har skrivit eller läst.

Är vi i Sverige framstående på informatikområdet?

- Vi är duktiga på teknikdelen av informatik (som jag också tycker är rolig), och kan bli duktigare på delen som är inriktad mot organisation och informationssystem. Jag ser gärna att akademien och näringslivet samarbetar mer, det tror jag ger ännu mer kunskap och framgång.

På vilket sätt försöker du göra skillnad?

- För mig handlar det just nu om att få komma ut och prata om det som jag gör. På detta vis skapar jag debatt och kunskap om ämnet, vilket är intressant och gör skillnad.

- Jag ser också att jag gör skillnad i min undervisning genom att ha en lång bakgrund i IT-industrin, 25 år.

Känns det som att det akademiska och näringslivet är bra på att dra nytta av varandra?

- Jag skulle vilja ha en diskussion om vad och hur akademien och näringsliv och offentliga organisationer kan samverka mer. Hur använder vi det som produceras inom akademien och hur kan näringsliv och offentliga organisationer påverka den forskning som bedrivs. Inom ämnet Informatik ser jag inte den diskussionen och jag vill ha den.

Något särskilt på webben just nu som du tycker är spännande?

- Jag tycker att det finns en spännande diskussion om att lättare tillgängliggöra forskningsmaterial. Nu finns det företag som tjänar pengar på det som forskare gör och som sedan tar betalt för att andra forskare ska läsa det. Egentligen en genial affärsidé, men det är absurt att det får vara på detta viset.

Var kan folk hitta mer information om dig och det du gör?

Kolla in min profil på Mittuniversitetets webbplats.