Det efterfrågas mer detaljer emellanåt och här kommer en bloggpost som försöker reda ut det hela. Det finns nämligen tre nivåer av betyg. Och deras inbördes relation kanske inte är helt intuitiva.
Avsnitt:
Det är startsidorna som testas…
Om inte annat står angivet är det respektive webbplats startsida som har utvärderats och ingen av undersidorna. Anledningen till detta är att det är det minst orättvisa sättet att jämföra webbplatser. Nästan alla har smått komplicerade startsidor, med fler bilder och mer skript än de flesta undersidor.
För premium-webbplatser kan fler sidor än startsidan testas men då står det på respektive deltest hur många sidor som testats. Det är dock ovanligt, åtminstone innan december 2019.
Vad är en premium-webbplats?
Premium-webbplatser innebär att man kan få support kring utförda tester, större “körningar” och lite coachning i form av tips på troligt lågt hängande frukter. Det ger inga fördelar i form av betyg.
Betyg 1: Enskilda tester
Så här ser ett testresultat ut för testet ”Standardfiler”.
De kanske mest uppenbara betygen är de som hör samman med de enskilda testerna som visas längst ner på respektive webbplats sida, exempelvis för om man följer HTML-standarden, kvalitet på frontend, med flera. Se ovan bild där testet har ett betyg. Testbetyget ingår i Totalbetyget du kan läsa mer om nedan. De flesta test har delbetyg, likt i ovan bild att en webbsida fått en etta för att den saknar en security.txt Den enskilda bristen med security.txt påverkar alltså både testets betyg men också Kategoribetyget du kan läsa mer om nedan.
De är ett drygt dussin olika sorters tester som ska försöka fånga bredden av en webbplats kvalitet. Det läggs kontinuerligt till fler tester. Ofta efter tips från de som använder och gillar testerna som syns här på Webperf.se
Inte alla tester kan köras på samtliga webbplatser. Men nästan alla webbplatser har minst ett test per kategori (se nedan). Betygen är inte statiska över tid eftersom testerna utvecklas och testramverken uppdateras. Mer om de större ändringar som görs kan du se på sidan Changelog.
Betyg 2: Kategoribetyg
Den tänkta nyttan med kategoribetygen är att kunna jämföra webbplatser på olika kriterier än enskilda test eller totalbetygen. Inte alla webbplatser går att testa med samtliga tester. I de fall endast ett deltest, som för tillgänglighet, är det betyget också “snittbetyget”. Annars är det genomsnittet för samtliga tester inom den kategorin det handlar om.
Kategoribetyg och totalbetyg syns på listade webbplatsers profilsidor.
De kategorier som finns är:
- Tillgänglighet – genomsnittet för de senaste testerna av Axe och Pa11y, samt tillgänglighetskriterier som ifall 404-sidan har en huvudrubrik.
- Hastighet – genomsnittet för bland annat Google Lighthouse prestanda, Yellow Lab Tools och Sitespeed.
- Webbstandard – kollar genomsnittet för HTML, CSS, 404 och HTTP-version.
- Integritet & säkerhet – sammanfattar Webbkoll och några av våra egna tester.
De flesta tester som körs på Webperf.se har delbetyg som räknas in i det här kategoribetyget. Ett exempel är HTTP statuskod 404-testet som främst hör hemma i kategorin Webbstandard, men som också kollar tillgänglighetskriterier som att felsidan ska ha en sidtitel, en huvudrubrik och ha en text på korrekt språk. Det innebär att 404-sidan utvärderas som helhet i testbetyget för HTTP statuskod 404, men att delar av resultatet också rapporteras till webbsidans kategoribetyg.
Då kan den webbansvarige jämföra sitt resultat med liknande organisationer ur fler aspekter än enbart testbetyg och totalbetyg.
Det är ingen avancerad beräkning som ligger bakom hur kategoribetyget sammanställs. Ifall den 404-testade sidan har 5,0 på tillgänglighetskriterierna kommer 5,0 att sparas ner som delbetyg-tillgänglighet. Har då Pa11y-testet 3,35 i betyg och Axe-testet 4,0 blir kategoribetyget för tillgänglighet 5,0 + 3,35 + 4,0 = 12,35
Det delas sedan med antalet tester för att få fram medelbetyget och det avrundas alltid till två decimaler i kategoribetyg. Alltså blir kategoribetyget 4,12:
(5,0 + 3,35 + 4,0) / 3 = 4,12
När det senare görs ett nytt test som påverkar kategoribetyget för tillgänglighet kommer bara det senaste betyget att påverka uträkningen. Därför kan det svänga lite mer i kategoribetygen än om det var genomsnittet för alla betyg av samma sort för en längre tidsperiod.
Vad ingår i respektive kategoribetyg?
Du som kör Webperf Core på egen hand och vill jämföra med siffror du hittar på Webperf.se kan på egen hand sammanställa dina kategoribetyg.
Exempel på test är Lighthouse prestanda. Det kan i Webperf Core köras med kommandot:
python default.py -u https://webperf.se -r -L sv -t 1
Vilket kan ge följande resultat som bidrar till kategoribetygen:
- Övergripande: 4.9
- Prestanda: 4.9
- Standarder: 5.0
Övergripande är testbetyget. Eftersom det är ett prestandarelaterat test är även delbetyget Prestanda en upprepning.
Testet ger full pott som bidrag in till kategoribetyget Webbstandard, men 4,9 till Hastighet som prestanda kallas för på Webperf.se
Det du gör som testar på egen hand är helt enkelt att sammanställa alla såna här delbetyg och dela summan med hur många du har av respektive sort.
Betyg 3: Totalbetyg
En vanlig missuppfattning är att kategoribetygen räknas samman till totalbetyget. Så är det inte.
Totalbetyget är genomsnittsbetyget för alla enskilda testers betyg. Eller för att vara ännu tydligare så är det genomsnittet för det senaste betyget av varje sorts test som körts på en webbplats.
Det är ingen avancerad uträkning utan en enkel formel som räknar adderar det senaste testbetyget av respektive sort och delar summan med antalet tester:
(testbetyg-1 + testbetyg-2 + ...) / antal_testbetyg
På Webperf.se är avrundas totalbetygets decimaler till max fem stycken. För det mesta ser du bara två decimaler av totalbetyget här på Webperf, men i de månadssammanställningar som finns kan det förekomma att två webbplatser med till synes samma totalbetyg på olika positioner. Ifall de inte har en delad plats betyder det att den som listas först har en fraktion av bättre betyg som helt enkelt inte skrivs ut.
PWA-testet (8) och Epost-testet (24) ingår inte i varken totalbetyg eller kategoribetyg på webbplatsens profilsida.
Vill du diskutera Webperf med likasinnade? Anslut dig till vår Slack!
Diskutera webbprestanda på Slack med oss andra som bryr oss om högpresterande webbplatser!