Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Den semantiska webben börjar kika fram

Den semantiska webben har det pratats om allt för länge, i åtminstone 10 år har jag själv hört talas om att "det är på gång". Poängen är i mångt och mycket att även datorer och programvaror ska kunna förstå informationens innebörd, dess relation till annan information och kategorisering.

Twine - en del av den semantiska webben

Tror man att detta kommer skötas helt automatiskt är man lätt mentalt utmanad, dock jobbar bland annat min arbetsgivare på att stödja den redaktionella processen med webbpublicering genom att hjälpa redaktörer med lite mer avancerade funktioner för att koppla samman exempelvis artiklar med varandra. En för det mesta automatisk funktion för att erbjuda de korsreferenser som är till gagn både för besökare och sökmotorers indexering.

De främsta fördelarna jag, inom min inriktning av webbutveckling, sett än så länge med den semantiska webben är:

  • Möjliggör kvalitet vid urvalssökningar i en sökmotor.
    Tänk dig att veta att det bara är kontaktuppgifter du söker på i en allmän sökmotor, bland annat.
  • Framtidssäkrad hantering av nyckelord och synonymer för SEO-anpassade webbplatser.
    Här kan man ha en central hantering av vilka termer som används på sökbara webbsystem och enkelt kunna komplettera ditt publiceringsverktyg med ord allt eftersom de dyker upp eller upptäcks.
  • Välbeskrivet sätt att fixa integration mellan skilda system.
    En tydlig grej är hur man kan nyttja och erbjuda mashups-möjligheter med sin egen eller annans information.

Det som hänt det senaste inom semantiska webben är bland annat att Microsoft köpte upp den semantiska sökmotorn Powerset tidigare i år, och att Twine lanserades igår. Twine är ett sätt att hålla ordning på dina intressen, som exempelvis för att samla/dela bokmärken, anteckningar, filmsnuttar och annat innehåll och lär sig allt mer du använder det - och ger dig förslag på nytt material som borde intressera dig.
De är säkerligen inte så listiga till en början, men en stor grej med den semantiska webbens tjänster är att istället för de lama tjänsterna vi har idag så kan de nya tjänsterna faktiskt få en lite bättre koll på dig som användare, dina behov och lite mer korrekt än tidigare hålla ordning på vad som borde passa dig.
Några som borde passa sig för Twine är de andra sociala bokmärkestjänsterna och detta ganska omgående. Sajter som kommer överleva Webb 3.0 (där den semantiska webben är en del) är de som har ett egenvärde och lyckas behålla användarnas ansträngningar i stil med Youtube m.fl.

Precis som de scenarier man läste om webb 2.0 innan det redan riktigt fanns så kommer säkerligen webb 3.0 att komma som en aha-upplevelse. För vem kan ärligen säga att man visste om att man byggde webb 2.0-grejer år 2000. Snarare tänkte de flesta på att det vore praktiskt om användarna hjälpte till, sedan blev det webb 2.0 och detsamma lär hända nu. Webb 3.0 kommer att uppenbara sig, det är inget du vet exakt hur du konstruerar och får att fungera affärsmässigt.

Läs mer om semantiska webben

Till toppen