Gå direkt till sidans huvudinnehåll

AngularJS enligt webbutvecklaren Christoffer Noring

Christoffer är en tidigare kollega till mig från när jag jobbade som webbutvecklare. Sist vi möttes märktes det tydligt att han kärat ner sig fullständigt i ramverket AngularJS - så vem bättre att skicka några frågor till om vad man ska ha AngularJS till.

Hej Chris! Så, vem är du och vad jobbar du med?

- Jag är en passionerad utvecklare som fuskar som föreläsare och utbildare.

Vad skulle du säga är poängen med AngularJS?

- Den stora poängen med AngularJS är att det går väldigt fort att bygga applikationer. Det har en enkel syntax som det går snabbt att lära sig och det går att testa alla delar på ett vettigt sätt, vilket borgar för färre fel. Förutom det så har det en väldig entusiastisk och aktiv community samt backas av Google. Det har funnits sen 2007 vilket är något av ett rekord för Javascript-ramverk när det gäller livslängd.

- Just livslängd för Javascript-ramverk, som tenderar att vara kort, är ju något som gör att man tänker både en och två gånger när man väljer teknik för ett projekt.

När borde man använda AngularJS?

- Angular är ett applikationsramverk tänkt för Single Page Applications, s.k SPAer. Så webbapplikationer med mycket interaktivitet där man vill ha något som liknar en klient-upplevelse - där är det som allra bäst. Ett rätt typiskt fall är när man går och funderar över om man skall ha en s.k native-app eller om det räcker med en webbapplikation. Om det är det senare så passar AngularJS bra in då det skapar en bra applikationsstruktur.

Ok! Finns det tillfällen när det är mindre lämpligt att använda AngularJS?

- Är man intresserad av att ens webbplats laddar så fort som möjligt eller om sökmotoroptimering är viktigt så är kanske inte AngularJS det bästa valet. Det går dock bra att i en större sajt peta in AngularJS på vissa ställen där det lämpar sig.

Något särskilt på webben just nu som du tycker är spännande?

- ReactJs + Flux (används av Instagram + Facebook) är det som alla pratar om just nu, samt även Aurelia som är namnet på den senaste versionen av Durandal. Sen tycker jag det är spännande att fler och fler pratar om att bygga REST APIer med hjälp av lättviktsbibliotek som Node.js eller Sinatra (Ruby) mfl. Det är helt enkelt inte givet längre att bygga stora webbapplikationer i till exempel Java Enterprise Edition, PHP eller .NET utan man tänker på APIet som en del och klientdelen som en annan. Den senare kan mycket väl byggas i nån annan teknik och kanske därmed av ett helt annat utvecklingsteam. Det skapar nya möjligheter att jobba på.

Hur lär man sig mer om allt detta? Det tycks ju finnas väldigt många olika sätt för webbutveckling idag.

Jag försöker sprida det jag kan genom att vara delaktig i olika meetups i Göteborgsområdet. Jag är med och planerar events i Software Craftsmanship-gruppen som organisatör och är även co-organisatör i AngularJs-gruppen. Jag har många järn i elden, men det skall sägas att jag har god hjälp av kollegor och andra eldsjälar att hjälpa till och driva mina meetups och det ger även mycket positiv energi tillbaka.

Detta är öppna grupper som vem som helst kan bli medlem i utan att det kostar något. Jag tycker det är viktigt att hålla liv i Göteborgs kodarscen, det finns mycket talang att ta vara på i området och folk behöver bara en lokal för att träffas i, något att äta samt någon som kan prata passionerat om ett teknikområde de brinner för :)

När jag hinner försöker jag även föreläsa på NForum och ja naturligtvis gå dit själv och bara lyssna på duktigt folk :)

Var kan folk hitta mer information om dig och det du gör?

Jag jobbar för Softhouse, så där kan man se vilken typ av projekt jag brukar vara inblandad i.

-- tillägg 6 april 2016

Christoffer har nu utnämnts till Google Developer Expert inom bland annat Angular.

Mer om AngularJS

Dagens bästa från #blogg100

Till toppen