Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Hur en hobbysajt om böcker blev Sveriges bästa* webbplats

Av Pär Lannerö: Häromdagen gick boksamtal.se upp i topp vad gäller totalbetyg på webperf.se. Förbi hundratals myndigheter, medieföretag, webbyråer och andra organisationer. Hur kunde det gå till, och hur kan också din sajt enkelt bli betydligt bättre med hjälp av webperf.se?

* Sveriges bästa sajt?

Det ska sägas direkt att boksamtal.se inte är någon perfekt webbplats. Den har till exempel nästan inga användare ännu. Återkommer till den lilla detaljen längre fram.

Men faktum är att sajten fått det övergripande betyget 4,5 hos Webperf.se, vilket är högre än någon annan hittills. Det innebär att sajten fått genomgående höga poäng vid en enkel automatiserad granskning av en handfull olika kvalitetsområden:

  • Prestanda
  • Kodkvalitet
  • Integritet / dataskydd
  • Tillgänglighet
  • Användbarhet

På området tillgänglighet brukar man säga att det bara går att automatgranska ungefär en tredjedel av alla kriterier. Det går exempelvis att avgöra maskinellt om det finns en textbeskrivning eller inte, men än så länge är det svårt att automatiskt avgöra om textbeskrivningen är rättvisande och meningsfull eller inte.

För övriga områden kanske andelen som går att automatgranska är högre. Men en sajt kan vara fantastisk trots mediokra maskinella mätvärden - eller jättedålig med toppresultat. Så formuleringen Sveriges bästa sajt gäller nog mest för maskiner. Förlåt alla människor! Men den fick dig iallafall att läsa ända hit. :)

Trots sina begränsningar tycker jag att automatiska granskningar är jätteviktiga. De går snabbt, de kan schemaläggas, de är konsekventa och sakliga, och de blir en påminnelse om sådant som annars är lätt att glömma bort. Ett självklart verktyg som grund för kvalitetssäkring av digitala tjänster helt enkelt.

Ett litet hobbyprojekt?

Jag kallar boksamtal.se för ett "litet hobbyprojekt", men på sätt och vis är den varken liten eller hobby.

Sajten är en så kallad mashup, och kan erbjuda en sida om nästan vilken bok som helst. (Informationen hämtas från andra sajter med öppna data och api:er.)

Så från användarens perspektiv finns det miljontals sidor. Men från webbutvecklarens bara en handfull.

Ingen har beställt sajten och ingen har betalat för att bygga den. På så vis är den ett hobbyprojekt. Men webben är inte bara en hobby för mig. Jag jobbar på webbföretaget Metamatrix och har livnärt mig som utvecklare, rådgivare och folkbildare på webbområdet sedan mitten av nittiotalet. Så jag har en hel del erfarenhet med mig in i hobbyrummet.

Vad är hållbar webbutveckling?

En av mina viktigaste erfarenheter är att det finns många pusselbitar som behöver komma rätt för att en webbplats ska bli hållbar. Det är inte bara prestanda, inte bara säkerhet, inte bara tillgänglighet eller bara utseende. Inte bara sökbarhet, bara begriplighet eller bara dataskydd. För en bra sajt krävs hög kvalitet på alla, eller åtminstone de flesta områden.

Det finns många granskningssajter som testar ett enskilt kvalitetsområde, och det finns professionella verktyg som gör mycket ambitiösa hel- eller halvautomatiska genomgångar av webbplatser. Men jag gillar webperf.se eftersom den både testar många områden och testar en stor mängd svenska sajter på samma sätt, så att de går att jämföra.

Därför frågade jag om inte webperf kunde granska boksamtal.se. Det gick för sig, och tack vare det blev det enkelt att ta steg för steg mot en bättre sajt.

Flera av de tester som webperf.se gör ger mycket konkret återkoppling. Särskild pedagogisk tycker jag att Webbkoll är. För varje brist de identifierar på din sajt kommer även rekommendationer om förbättringar. Ganska svåra teknikaliteter blir därmed lågt hängande frukter. En stor samhällsinsats från föreningen Dataskydd.net, och från Internetstiftelsen som givit bidrag!

Du kan också förbättra din sajt!

Finns din organisations webbplats med i webperf:s lista? Grattis! Då kan ni också plocka lågt hängande frukter - och ganska snabbt klättra i listan! Finns den inte där? Skicka förslag på ny kategori så kanske ni har tur, och prova under tiden några separata verktyg. Förutom Webbkoll vill jag särskilt lyfta fram Googles web.dev.

Ibland sjunker totalpoängen. En förbättring på ett område kan försämra på ett annat. Det hände med boksamtal.se, och det är egentligen bara ytterligare ett argument för att jobba med breda automatiserade granskningar. Två steg framåt, ett tillbaka - betyder att det går som en dans!

Både enklare och svårare att kvalitetssäkra en hobbysajt

På sätt och vis är det mycket enklare att höja kvaliteten på en hobbysajt. Det är ingen fara om sajten skulle gå ner, så ändringar kan göras live istället för i testmiljö. Varje liten ändring måste inte granskas av kommunikatörer, jurister, säkerhetsexperter och representativa användare. Och ingen produktägare eller chef behöver godkänna varje insats.

Å andra sidan blir det tvärstopp om en förbättring tar mer än ett par timmar, kräver kompetens som inte finns tillhands, eller en större investering. Eller om den helt enkelt är för tråkig.

Ett projekt drivet av inspiration

Inspirationskällan till boksamtal.se var ett samtal om böcker och digitalisering med Åke Nygren. Även om boksamtal.se är fullt fungerande redan nu är den faktiskt bara en första etapp. Under samtalet föddes idéer som vi tror kan ge sajten betydligt större genomslag och faktiskt bidra till ett bättre samhälle - när och om vi får möjlighet att realisera dem. Håll utkik!

Under tiden kan det kanske passa med ett boksamtal om Webbanalys?!

Till toppen