Rapport: kriswebb­platsers kvalitet på webben Maj, 2020

Rapport: kriswebb­platsers kvalitet på webben Maj, 2020

Jämförelse över hur kriswebb­platsers webbplatser under Maj står sig när det gäller tillgänglighet, webbstandard och användbarhet.


Om kategorin Kriswebbar

Temporär kategori för alla de med kriswebbar som vill ha hjälp att utvärdera dem.

Aktuellt genomsnitt för totalbetyg: 4.0 av 5.

Se aktuell lista med kriswebbar


Maxbetyget är 5.0, en webbplats kan inte få mindre än 1.0, samt att genomsnittsbetyget 3 kan avvika något månader emellan. Betyget för användbarhet är dock inte meningsfullt att normalisera då det handlar om för små skillnader mellan det bästa betygen och de genomsnittliga. Om en webbplats saknas för ett kategori av tester har den inte lyckats testas denna månad, det händer dessvärre ibland.

Övergripande betyg

Det övergripande betyget summerar de andra betygen. Så dels inkluderas de andra kategorierna av tester som finns men också de tester som ännu inte har en egen kategori.

 1. Polisens driftstörningssida — 4.4
 2. Limepark kriswebb — 4.0
 3. Kriswebb Dalarna — 3.3
 4. Hultsfreds kriswebb — 3.3

Webbstandard hos kriswebbar

Webbplatserna utvärderas om de följer webbstandard. Det vill säga de uppsatta standarder och konventioner för att vara en god publicist på webben. Deltest som utgör detta betyg är bland annat HTML- och CSS-valideringen hos W3C, men också om man har en bra 404-felsida som skickar rätt statuskod.
Samt om webbplatsen använder en modern version av HTTP-protokollet.

 1. Limepark kriswebb — 4.7
 2. Hultsfreds kriswebb — 4.2
 3. Kriswebb Dalarna — 3.8
 4. Polisens driftstörningssida — 3.7

Tillgänglighet hos kriswebbar

Webbplatsernas tillgänglighet är oftast mätt med verktyget Pa11y. Pa11y kör tester för både WCAG samt amerikanska Section 508. Notera dock att knappt hälften av tillgänglighetsbristerna på webben kan upptäckas med verktyg som dessa, så se det som en fingervisning snarare än facit.

 1. Polisens driftstörningssida — 5.0
 2. Limepark kriswebb — 5.0
 3. Kriswebb Dalarna — 5.0
 4. Hultsfreds kriswebb — 1.0

Webbprestanda bland kriswebbar

Webbprestandan mäts med Sitespeed.io som rapporterar genomsnittet av två anrop till startsidan (på en ComHem 600 Mbit/s i centrala Göteborg), Yellow Lab Tools samt Google Pagespeed API v4.

 1. Polisens driftstörningssida — 5.0
 2. Hultsfreds kriswebb — 3.5
 3. Limepark kriswebb — 3.0
 4. Kriswebb Dalarna — 3.0

Integritet bland kriswebbar

Integriteten är hur bra webbplatsen värnar sina användares personliga integritet. Det är en mätning genom Dataskydd.net's lösning Webbkoll. Betyget som visas nedan är webbplatsens genomsnittliga betyg för mätningar genomförda de senaste 15 veckorna. De flesta webbplatser har på den tiden hunnits testas åtminstone två gånger.

 1. Polisens driftstörningssida — 4.4
 2. Limepark kriswebb — 3.0
 3. Kriswebb Dalarna — 1.0
 4. Hultsfreds kriswebb — 1.0
Till toppen