Hur står sig kriswebb­platser på webben i Juli, 2020?

Hur står sig kriswebb­platser på webben i Juli, 2020?

Rapport för kriswebb­platsers webbplatser under Juli står sig när det gäller tillgänglighet, webbprestanda och användbarhet.


Om kategorin Kriswebbar

Temporär kategori för alla de med kriswebbar som vill ha hjälp att utvärdera dem.

Aktuellt genomsnitt för totalbetyg: 4.1 av 5.

Se aktuell lista med kriswebbar


Julis topplista för kriswebb­platser är här. Precis som vanligt är det enbart startsidor som är uppmätta, samt att felsidor anropats med flit för att testa 404-meddelanden.

Maxbetyget är 5.0, en webbplats kan inte få mindre än 1.0, samt att genomsnittsbetyget 3 kan avvika något månader emellan. Om en webbplats saknas för ett kategori av tester har den inte lyckats testas denna månad, det händer dessvärre ibland.

Övergripande betyg

Det övergripande betyget summerar de andra betygen. Så dels inkluderas de andra kategorierna av tester som finns men också de tester som ännu inte har en egen kategori.

 1. Polisens drift­störnings­sida — 4.4
 2. Limepark kriswebb — 4.4
 3. Hultsfreds kriswebb — 3.2

Webbstandard hos kriswebbar

Webbplatserna utvärderas om de följer webbstandard. Det vill säga de uppsatta standarder och konventioner för att vara en god publicist på webben. Deltest som utgör detta betyg är bland annat HTML- och CSS-valideringen hos W3C, men också om man har en bra 404-felsida som skickar rätt statuskod.
Samt om webbplatsen använder en modern version av HTTP-protokollet.

 1. Limepark kriswebb — 4.6
 2. Polisens drift­störnings­sida — 3.9
 3. Hultsfreds kriswebb — 3.8

Tillgänglighet hos kriswebbar

Webbplatsernas tillgänglighet är oftast mätt både med verktyget Pa11y och Axe. Pa11y kör tester för både WCAG samt amerikanska Section 508. Notera dock att knappt hälften av tillgänglighetsbristerna på webben kan upptäckas med verktyg som dessa, så se det som en fingervisning snarare än facit.

Skillnaden mellan Axe och Pa11y är flera, bland annat att Axe bara räknar antal områden som en webbplats felar på och att Axe mer fokuserar på bekräftade fel. Betyget i Pa11y utgår från antalet unika fel snarare än unika sorters fel. Tanken är att dessa två ska balansera upp varandra.

 1. Polisens drift­störnings­sida — 5.0
 2. Limepark kriswebb — 5.0
 3. Hultsfreds kriswebb — 1.5

Webbprestanda bland kriswebbar

Webbprestandan mäts med Sitespeed.io som rapporterar genomsnittet av två anrop till startsidan (på en ComHem 600 Mbit/s i centrala Göteborg), Yellow Lab Tools samt Google Lighthouse Performance.

 1. Polisens drift­störnings­sida — 4.7
 2. Limepark kriswebb — 4.0
 3. Hultsfreds kriswebb — 3.0

Integritet bland kriswebbar

Integriteten är hur bra webbplatsen värnar sina användares personliga integritet. Det är en mätning genom Dataskydd.net's lösning Webbkoll. Betyget som visas nedan är webbplatsens genomsnittliga betyg för mätningar genomförda de senaste 15 veckorna. De flesta webbplatser har på den tiden hunnits testas åtminstone två gånger.

 1. Polisens drift­störnings­sida — 5.3
 2. Limepark kriswebb — 3.0
 3. Hultsfreds kriswebb — 1.3
Till toppen