Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #32

Webperf #32

Nyhetsbrevet Webperf #32 – skickat 18:e januari 2023. Om att ChatGPT kan hjälpa till med ditt SEO-arbete, nominerade i Web Service Award och Årets Byrå, samt vilka som hade bäst webbplats i januari.

”Digital kommunikation är inte bara ett verktyg, det är en möjlighet att förändra världen.”
- Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN (nej, detta är inte på riktigt. Kolla nedan om ChatGPT)

Intro

God fortsättning!

En nyhet på Webperf.se är den kontinuerligt uppdaterade statistiken om hur svenska och nordiska webbplatser ser ut. En funktion under uppbyggnad men redan nu kan du se fördelning med de vanliga webbanalysverktygen. Att 4 av 5 svenska webbplatser har med minst en problematisk tredjepart utanför EU och så lite statistik om hur tillgängliga våra webbplatser är.

Statistik om webbplatser Webperf.se följer

En mindre bra nyhet är att gamla nyhetsbrevs länkar strular efter ett missöde på servern. Om någon länk är viktig för dig kan du alltid leta upp den via de publicerade nyhetsbreven. Men, kanske tröstar det med 20% rabatt på en automatiserad tillgänglighetsutvärdering? Ange i så fall kampanjkoden NYHETSBREV20 när du beställer via Stripe.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Få hjälp av ChatGPT med din sökmotoroptimering?
  2. Nominerade till Web Service Award 2023 släppta
  3. Nominerade till Årets byrå 2023?
  4. Vilka webbplatser var bäst i januari?

Få hjälp av ChatGPT med din sökmotoroptimering?

Det är ju rena galenskapen kring AI-verktyget ChatGPT på senare tid. Och nu finns ett plugin till din Chromium-baserade webbläsare för att få hjälp med relevanta frågor till ChatGPT för ditt SEO-arbete.

AIPRM for SEO - Chrome Web Store

ChatGPT är, för dig som chillat under en sten sedan i somras, ett verktyg från OpenAI där man kan prata med en chatbot som har tuggat i sig stora delar av vad som är publicerat på internet.

I ditt SEO-arbete kan textgenerering förstås underlätta för saker som att få frågeställningar summerade i text du kan återpublicera antingen som meta-beskrivningar eller som ingresser i dina texter. Om man har kört fast i vilka nyckelord och synonymer man borde ha vid textproduktion kan ChatGPT säkert också bidra med viss inspiration. Ja, ChatGPT kan hantera även svenska språket på en rätt bra nivå.

Skaffa ett konto för ChatGPT

Prompt till ChatGPT:

Kan du komma på något inspirerande citat om varför digital kommunikation är viktigt?

Svar:

”Digital kommunikation är inte bara ett verktyg, det är en möjlighet att förändra världen.” - Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN

Jaha.

Nominerade till Web Service Award 2023 släppta

Web Service Award gick nyligen ut med de nominerade för WSA-utmärkelsen 2023. Vilka som vinner får vi reda på nästa vecka, men redan nu kan vi se hur de publika webbplatserna presterar på Webperfs mer kvantitativa synsätt.

Följande tre har fått högt Webperf-betyg i januari:

  1. Älmhults kommun med 4,6 av 5.
  2. Transportstyrelsen har 4 av 5.
  3. verksamt.se med 3,7 av 5.

WSA-utmärkelsen har även en intranät-kategori som förstås är omöjlig att mäta på detta sätt.

Se alla tio webbplatsers resultat i nedan bloggpost.
Nominerade till Web Service Award 2023 publicerade

Nominerade till Årets byrå 2023?

Alla nomineringar till priset Årets byrå 2023 är nu släppta.
De kan vinna Årets byrå (Resumé)

För dig som jobbar inom digital kommunikation, webbyrå eller SEO på något sätt kan det säkert vara intressant att jämföra din webbplats med dessa. Därför finns nu en sån där tillfällig gruppering på Webperf.
Bäst av de nominerade till Årets Byrå 2023?

Om man jämför denna grupp med kategorin för webbyråer så tycks ingen av de nominerade tillhöra toppskiktet, åtminstone på de tester Webperf kör. Sen är det precis som för andra lite av skomakarns barn-problematik här. Årets byrå är inte en tävling om vems webbplats som är bäst, utan om vad deras kunder tycker om deras prestation.

Så vem var bäst i januari 2023?

Mjölby släppte nytt i december och ligger i januari på en delad sjätteplats. I november låg de på plats 30 av 290. Från bra till bättre!

Kolla här! Läs- och länktips…

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du läsning i vintermörkret?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen